Deel dit artikel
-

Europa klaagt zes grote mediaproducenten aan

De Europese Commissie klaagt zes van de grootste filmproducenten aan omdat ze van hun nieuwe werken altijd per land licenties verkopen. Ze vindt dat burgers overal in de EU hun favoriete abonnee-tv van thuis moeten kunnen bekijken.

Het gaat om de filmproducenten Disney, NBCUniversal, Paramount Pictures, Sony, Twentieth Century Fox en Warner Bros en de Engelse tv-zender Sky UK. Het gaat meer in het bijzonder om de abonnee-tv-diensten van Sky.

De Europese aanklacht (Statement of Objections) richt zich op het feit dat iedereen buiten het Verenigd Koninkrijk geen abonnement kan nemen op de tv-abonnementen van Sky. Dat is zo omdat de filmproducenten een exclusieve distributieovereenkomst hebben met die ene zender in dat ene land. Dat ziet eurocommissarris Margrethe Vestager als concurrentievervalsing.

Vestager: “Consumenten willen hun pay-tv-kanalen overal kunnen bekijken, ongeacht waar ze wonen of reizen in de EU. Ons onderzoek laat zien dat dit vandaag de dag niet mogelijk is vanwege de inhoud van de contracten. We denken dat deze praktijk inbreuk maakt op de Europese mededingingsregels.”

De filmstudio’s zijn nu aan de bal en moeten hun antwoord verwoorden.

Mochten de Amerikaanse productenten hun licentiepraktijken moeten veranderen, dan gaat hun Europese verdienmodel op de kop. Bovendien vormt die uitspraak een keurige inleiding voor een geharmoniseerd beleid rondom auteursrechten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond