Deel dit artikel
-

Europa komt met standaarden voor cloudcomputing

Eurocommissaris Neelie Kroes publiceert later deze maand standaarden voor clouddiensten. Bedrijven die externe opslag- en rekencapaciteit willen kopen, moeten aanbieders zo kunnen vergelijken op veiligheid en beveiliging.

De Financial Times Deutschland heeft het werkdocument van Kroes al ingezien en schetst hoe de commissaris Europa’s cloudpositie ten opzichte van Amerika wil verbeteren. Leveranciers van clouddiensten in Europa werken van land tot land met verschillende specificaties. Dat maak het lastig voor potentiële klanten om het aanbod te vergelijken.

In de loop van deze maand komt Kroes daarom met haar eerste, niet-dwingende voorstel tot standaardisatie in de gehanteerde begrippen en de betekenis ervan. Dat omvat in eerste instantie regels voor informatie over de verwerking van persoonsgegevens. Later doet ze uitspraken over de opzet van service level agreements in de contracten.

De Europese organisatie voor telecomstandaarden ETSI moet vervolgens standaarden maken op basis waarvan de publieke sector externe IT-diensten aanbesteding en inkoop kan regelen. Interoperabiliteit is bijvoorbeeld een onderwerp dat op de agenda zal staan.

In een latere fase, zei Kroes begin dit jaar, zal ze zich ook richten op zaken als vendor lock-in en ‘reference implementations’.

De grootste aanbieders van clouddiensten zijn momenteel Amerikaanse bedrijven als Amazon, Google, HP, IBM, Microsoft en Rackspace. Een Europese regelset moet ervoor zorgen dat Europese leveranciers zich naar de internationale markt kunnen profileren in begrijpelijke taal en termen.

Kroes’ complete overzicht met regels moet uiterlijk begin 2013 zijn gepubliceerd.

Foto: Karin Dalziel (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Jan van Lierop

Ben benieuwd wat dit voor ruimte gaat geven voor NL financiele partijen die ondert toezicht van de DNB staan. Right to audit is hierbij een eis!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond