Deel dit artikel
-

Europa krijgt cybercrime-centrum in 2013

“Cybercrime veroorzaakt significante schade aan de Europese interne markt”. De Europese Commissie wil dat de EU-lidstaten samen een centrum oprichten dat digitale criminaliteit signaleert en bestrijdt.

Dat is een van de belangrijkste punten in de interne veiligheidsstrategie die eurocommissaris Cecilia Malmström gisteren presenteerde (PDF). De strategie schetst de hoofdlijnen waarlangs Europa moet handelen voor zijn eigen veiligheid. Malmström licht cybercrime eruit als een opkomende dreiging.

De EU-landen en Europese instellingen moeten gaan samenwerken om hun kennis over digitale criminaliteit onder een dak te brengen. Dat centrum moet operationele en analytische capaciteiten hebben, kortom: kunnen signaleren en optreden. Dit centrum moet het kloppend hart voor cybercrimestrijd in Europa worden.

De Europese Commissie doet volgend jaar nog een haalbaarheidsstudie naar de oprichting van een dergelijk centrum. Aangezien het wordt gebouwd op bestaande infrastructuren is er de dreiging van vertragende bureaucratie en gebrek aan bereidheid om kennis met anderen te delen.  

Malmström adviseert de lidstaten: “Er moeten standaarden komen bij politie, rechters, openbaar aanklagers en forensische onderzoekers voor het onderzoeken en vervolgen van cybercrime”.

Voorts moet de overheid burgers gaan stimuleren om aangifte te doen van digitale boeverij, groot en klein. Deze informatiestroom met melding van soort en omvang van de criminele handelingen moet het Europese centrum zicht geven op de werkelijke omvang van digitale criminaliteit.

In Nederland blijkt de politie al jaren niet goed uitgerust om dit soort klachten in zijn volle omvang in te nemen en met kennis van zaken te verwerken en onderzoeken (zie: ‘Politie laat Beslist.nl in de kou staan na cyberaanval’, 16 november 2010).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond