Deel dit artikel
-

Europa onderzoekt kartelvorming e-bookuitgevers en Apple

De Europese Commissie opent met prioriteit een formeel onderzoek naar vijf internationale boekenuitgevers en Apple. Een mogelijk kartel zou concurrentie op de interne markt belemmeren en nieuwe toetreders hinderen.

Europa gaat niet enkel het gedrag maar ook de contracten tussen uitgevers en retailers, als Apple via diens iPad, onderzoeken. Het onderzoek richt zich in het bijzonder op de e-bookmarkt. Zo valt te lezen in de verklaring van het dagelijks bestuur van de EU.

Bij de uitgevers gaat het om Hachette Livre, Harper Collins, Simon & Schuster, Penguin en Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck.

Apple is exploitant van de iBookstore, een downloadwinkel voor digitale boeken.

Lokale marktregels verbieden bedrijven om afspraken te maken om de handel op markt te beïnvloeden en concurrentie te hinderen of onmogelijk te maken. In maart deden Europese ambtenaren invallen bij de genoemde bedrijven. Het vooronderzoek bood voldoende materiaal om nu een formeel onderzoek te starten naar de praktijken van de grootste marktkrachten op deze ontluikende markt.

Het is niet duidelijk wanneer het formele onderzoek wordt afgerond. De Europese Commissie kan een boete opleggen van maximaal tien procent van de jaaromzet van de beklaagden.

Foto: Thomas Leuthard (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond