Deel dit artikel
-

Europees protest tegen halve maatregelen netneutraliteit

Zeker 7000 websites in de Europese Unie zijn een protestactie gestart onder de noemer EU Slowdown. Zij vinden dat de EU halve maatregelen heeft genomen met de richtlijn voor netneutraliteit.

Het voorstel dat vorig jaar door het Europees Parlement werd aangenomen, omvat namelijk meerdere loopholes. Zo zijn er gebrekkige definities van ‘gespecialiseerde diensten’ en ‘overbelasting van netwerken’. Verder biedt het voorstel ruimte voor ongelijke behandeling van specifiek internetverkeer.

Het idee van netneutraliteit is nou juist dat al het internetverkeer op dezelfde manier wordt behandeld.

De Europese actie die tot 18 juli loopt richt zich vooral op het bezwaar dat in de huidige richtlijn bedrijven nog steeds dataverkeer kunnen inperken om verkeerscongestie te voorkomen.

Het wetsvoorstel waarmee de Europese regels voor netneutraliteit worden geïmplementeerd, werd vorige maand reeds door de Tweede Kamer aangenomen. Die wet regelt voor de Nederlandse markt een aantal cruciale zaken: zo wordt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aangewezen als toezichthouder op de naleving  en verbiedt de minister expliciet positieve prijsdiscriminatie (‘zero rating’). Het ministerie voor Economische Zaken werkt ook aan aanvullende regels die elk misverstand over de interpretatie van de regels voor netneutraliteit moeten voorkomen.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Nederland had al een wetgeving voor netneutraliteit en past de Europese richtlijn strenger toe. Maatregelen die bedoeld zijn om opstoppingen in het netwerk het hoofd te kunnen bieden, kunnen bijvoorbeeld alleen als noodmaatregel worden ingezet.

Het Nederlandse Bits of Freedom hamert vooral op de handhaving. Hoe de regels over netneutraliteit door nationale toezichthouders in de EU-lidstaten worden uitgelegd, wordt bepaald door de richtlijnen die deze zomer worden vastgesteld door het samenwerkingsverband van toezichthouders (BEREC). Zij publiceerden een week of drie geleden een concept. Op 30 augustus volgt de definitieve versie.

23_capture

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond