Deel dit artikel
-

Europese Facebookeconomie 15 miljard euro groot

De economie op en rondom Facebook in Europa zorgt voor 15,3 miljard euro aan bedrijvigheid. De profielensite schat in dat het goed is voor 232.000 banen in de 27 Europese landen.

Zojuist deed Facebooks operationeel directeur Sheryl Sandberg tijdens de DLD Conference deze cijfers uit de doeken. Ze baseert zich daarbij op een onderzoek dat Deloitte heeft uitgevoerd naar de economische impact die de profielensite heeft op de Europese economie.

Het economisch zwaartepunt ligt in de vijf grote landen Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje. Zij zijn goed voor een kleine 11 miljard euro Facebookhandel.

Facebookhandel is een breed begrip. Daar valt niet enkel de directe advertentieomzet op die via het platform wordt gerealiseerd. Ook zaken als mobiele applicaties met Facebook in de kern, social media marketeers en onderzoekers en evenementen die via de site wordt georganiseerd, tellen mee.

Zo rekent Sandberg voor, dat bedrijven die Facebook inzetten voor marketing- en communicatiedoeleinden een handelswaarde van zo’n vijf miljard euro creëren:

De mobiele appeconomie is een kleine drie miljard euro groot:

“Zoals het Deloitte rapport belicht zijn social media vooral waardevol voor kleine en middelgrote bedrijven, die de ruggengraat vormen van de Europese economie. Buiten de vijf grote EU-landen is de waarde 4,1 miljard euro. Van de banen die zonder Facebook niet hadden bestaan, waren de andere EU landen verantwoordelijk voor 83.000 banen.”

Vijftien miljard euro is een aanzienlijk bedrag, maar het potentieel is nog veel groter. Van de Nederlandse handelssites Speurders.nl en Marktplaats.nl werd vorig jaar bekend dat ze voor 10 miljard euro aan directe en indirecte handel genereren.

Foto: Fortune Live Media (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

Ralph Geissen

Hoeveel werknemers onderhouden hun sociale contacten via Facebook terwijl ze eigenlijk aan het werk zouden moeten zijn? Wat kost FB de werkgevers?

Rob Boeyink

Volgens mij is Facebook vooral bezig met alles op te blazen zodat ze voldoende geld ophalen met de beursgang. Noemen ze dat niet een zeepbel?

Z.Eur

Wow… waar kan ik aandelen kopen?
Nadat m’n investering in Groupon in rook opging wil ik mijn resterende vermogen investeren in een goudeerlijk internet bedrijf.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond