Deel dit artikel
-

‘Europese iDEAL’ begin 2013 op de markt

Europese banken houden technische proeven met een internationale opvolger van iDEAL. Nederlandse en buitenlandse bankklanten kunnen vanaf begin volgend jaar bij aangesloten webwinkels gaan afrekenen.

Vorige week werd tijdens een congres voor bankiers in Schotland de eerste betaling verricht met MyBank. Dat is de naam van de beoogde Europese variant van iDEAL, al wil eMaestro eenzelfde positie claimen. MyBank begint op 4 juni met technische proeven en die lopen door tot oktober 2012.

Voor webshops houdt dit in, dat ze makkelijk en snel betalingen kunnen gaan accepteren van buitenlandse klanten. Mits ze internationale promoties doen, vergroten ze hun bereik buiten hun landsgrenzen aanzienlijk.

Zeker vijfenzestig Europese banken volgen tijdens de proefperiode met belangstelling hoe consumenten in eigen land maar ook in andere landen geld overmaken naar webwinkels. Na afloop van de testen volgt een evaluatieperiode en kunnen de banken begin 2013 met de implementatie van MyBank beginnen.

MyBank is een systeem van EBA Clearing. Dat maakt deel uit van de European Banking Association (EBA). Onder de 65 aandeelhouders daarvan bevinden zich onder meer ABN Amro, ING en Rabobank.

Het landschap voor internationale online betalingen in Europa is erg versplinterd. In Engeland, bijvoorbeeld, betaalt men makkelijk en graag met creditcard of PayPal, maar in Zweden heeft men voorkeur voor eenmalige incasso. Nederlanders gebruiken het liefst internetbankieren, in de vorm van iDEAL, maar houden een sterke band met de ouderwetse accept giro’s.

Foto: Flickr (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Bart

Ik denk dat het goed is als er een internationaal aansprekend systeem komt als alternatief voor creditcards en PayPal. Dat zijn systemen die enige knowhow en het overwinnen van koudwatervrees vereisen. Veel mensen zien creditcards niet zitten en hebben geen zin in de rompslomp van PayPal.

Zelf heb ik al besteld bij Belgische en Duitse Webshops, waar je kunt betalen via het Nederlandse iDeal of het Duitse Vorauskasse (vooruitbetalen via internetbankieren met iban-codes). Een voordeel van een ‘Europese versie’ van iDeal is dat er een grotere markt beschikbaar komt voor veel mensen. De komst van een amazon.nl is dan zelfs niet meer nodig, omdat mensen dan direct bij amazon.de of amazon.co.uk kunnen bestellen.

Huisman

Het grote nadeel van MyBank is dat er net als bij IDeal geen consumentenbescherming in zit, zeker bij grensoverschrijdende betalingen cruciaal. Geef mij dan maar PayPal of creditcard, dan krijg je tenminste je geld terug als de webwinkel niet levert.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond