Deel dit artikel
-

Europese war room cybercrime open in Den Haag

Europa opent vandaag een aparte ‘politie-eenheid’ die zich louter bezighoudt met het analyseren, bestrijden en informeren over cybercrime. Dat moet zowel burgers als het bedrijfsleven behouden voor miljarden euro’s aan financiële schade.

Vanochtend wordt het European Cybercrime Centre (EC3) bij Europol in Den Haag geopend (kaart). Publieke en private bronnen worden in de hofdstad bij elkaar gebracht, informatie geanalyseerd en nationale polities getraind. Daarnaast moet het Europol en andere overheidsinstanties sneller helpen reageren op digitale aanvallen.

EC3 heeft het mandaat criminaliteit aan te pakken die grote winsten haalt met georganiseerde online fraude, kinderen sexueel exploiteert, de digitale infrastructuur van de EU bedreigt.

De concrete aandachtsgebieden worden zo gevisualiseerd:

In Europa zijn jaarlijks naar schatting tussen de honderd- en tweehonderdduizend burgers en bedrijven op enige wijze slachtoffer van cybercrime. De vorm daarvan loopt uiteen van diefstal van intellectueel eigendom, gijzeling van digitale gegevens en botnets tot aanvallen op kritische infrastructuren van bedrijven en instanties. EC3 zegt dat de schade van cybercrime wereldwijd makkelijk in de honderden miljarden euro’s loopt.

Praktische problemen bij de aanpak van grensoverschrijdende maar Europese aanpak van cybercrime zijn (PDF) onder meer de samenwerking met de private sector en gegevensuitwisselingen tussen lidstaten.

Deel dit bericht

1 Reactie

Klaus Spithost

En dan hopen dat die dan ook een digitaal loket krijgen waar aangifte gedaan kan worden voor ALLE cybercriminaliteit. Als je nu voor b.v. inbraak op servers aangifte wilt doen moet je naar het lokale politiebureau waar zo’n aangifte dan ergens op een stapel belandt. Juist bij cybercriminaliteit moet er direct actie (kunnen) worden ondernomen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond