Deel dit artikel
-

‘Facebook voorwaarden in strijd met Europese wetgeving’

De gebruikersvoorwaarden van Facebook zijn inderdaad in strijd met de Europese wet. Dat concludeert de vakgroep ICT & Law van de KULeuven ICRI in een uitgebreide studie.

Volgens de voorwaarden die op 30 januari van kracht werden, mag het bedrijf zichzelf het recht toe-eigenen om ‘gebruikers te traceren via websites en apparaten’ of om ‘profielfoto’s voor zowel niet-commerciële als commerciële doeleinden te gebruiken’.

Die omstreden voorwaarden waren voor de Belgische Privacycommissie reden om te dreigen met gerechtelijke stappen, en de Belgische staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open VLD) heeft intussen met een delegatie van Facebook rond de tafel gezeten.

Voor Tommelein is het belangrijk dat de Europese landen de krachten bundelen voor een betere bescherming van onze privacy: ‘Europa moet nog beter samenwerken. Ik ben een grote voorstander van een Europese privacywaakhond om gericht te kunnen optreden tegen supranationale spelers, die vaak te sterk zijn voor de nationale autoriteiten.’

Veel van de ‘nieuwe’ voorwaarden zijn simpelweg oude regels die explicieter gemaakt zijn, maar Facebook negeert daarmee volgens de Belgische onderzoekers wel degelijk de Europese regelgeving, bijvoorbeeld door opties om zich af te melden weg te stoppen. De standaardinstellingen met betrekking tot gedragsprofielen of sociale advertenties kunnen volgens de onderzoekers al helemaal niet door de beugel. Gebruikers hebben geen enkele keuze ten aanzien van gesponsorde verhalen of het delen van locatiegegevens.

Daarnaast krijgen gebruikers geen adequate informatie. Wat er precies wordt bedoeld met het gebruik van foto’s ‘voor advertentiedoeleinden’ is niet duidelijk.

De Belgische Privacycommissie heeft binnenkort een onderhoud met afgevaardigden van Facebook.

In Nederland heeft het College bescherming persoonsgegevens (CBP) in een brief verzocht te wachten met het doorvoeren van het nieuwe privacybeleid tot de resultaten van een onderzoek bekend zijn. Een woordvoerster kon Emerce nog niet vertellen wanneer dat onderzoek is afgerond. Wel bevestigt het CBP dat er wordt samengewerkt met de Belgische en Duitse privacywaakhonden. Of het CBP aanschuift bij het Belgische gesprek, wil het college niet bevestigen.

dolphfyn / Shutterstock.com

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond