Deel dit artikel
-

Fintech door Brexit onder druk

De fintech-industrie maakt zich grote zorgen over de gevolgen van een Brexit. Een belangrijk deel van die industrie is geconcentreerd in Londen. Als Engeland uit de EU stapt, heeft dat voor de desbetreffende bedrijven grote gevolgen.

De Britse fintech sector genereerde vorig jaar 6,6 miljard pond aan omzet en trok ruim een half miljard pond aan investeringen aan, volgens cijfers van EY.

Er werken 61.000 mensen in de Britse fintechsector, en dat zijn er meer dan in New York. De helft van alle Europese fintech investeringen ging vorig jaar naar financiële diensten in Engeland.

Epiphyte, dat blockchaintechnologie voor derden ontwikkelt, had zijn hoofdkantoor verplaatst van San Francisco naar Londen om te kunnen profiteren van de aanwezige kennis, maar overweegt nu weer te verhuizen, zegt oprichter Edan Yago tegen de Financial Times.

Ook zijn fintechbedrijven bezorgd dat ze minder goed talent kunnen aantrekken, vooral van het Europese vasteland. Financiers laten fintechbedrijven nu al weten dat ze hun investeringen in de Britse fintechsector zullen heroverwegen.

‘Een Brexit heeft dramatische consequenties’, zegt Diana Parades van Suade, een bedrijf dat software voor banken ontwikkelt. ‘Het aantal banken dat we vanuit Londen kunnen benaderen, zal zeker afnemen.’

Banken zijn volgens de FT reeds shortlists aan het samenstellen van steden waar kantoren kunnen onderbrengen. Frankfurt, Parijs, Amsterdam en Dublin liggen daarbij voor de hand. Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citigroup, Bank of America Merril Lynch en JPMorgan hebben al voor het referendum gewaarschuwd dat het Verenigd Koninkrijk zullen verlaten bij een Brexit. Zeker 115.000 banen in Londen komen daarmee te vervallen.

Ook de Britse banken gaan de gevolgen merken. De Britse banken raken vrijwel zeker hun financiële paspoort voor de Europese Unie kwijt, zo heeft de gouverneur van de Franse centrale bank gewaarschuwd. Met het financiële paspoort kunnen Britse financiële instellingen ongehinderd zaken doen binnen de grenzen van de EU. De handel in de aandelen van de grote Britse banken Royal Bank of Scotland en Barclays werd maandagochtend opgeschort om een koersval te voorkomen.

Malta, Luxemburg en Frankfurt zijn de locaties waar fintechbedrijven zich kunnen vestigen, maar een ecosysteem zoals de Londense City had wordt nergens anders in Europa aangetroffen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond