Deel dit artikel
-

Een Fitbit voor de productiviteit

Multitasking is niet echt bevorderlijk voor de productiviteit. Vindt de Nederlander Tim Metz, die met zijn bedrijfje Saent in Beijing is neergestreken. Een apparaatje dat als een soort geavanceerde eierwekker fungeert, moet je helpen om wat meer geconcentreerder te werken. Een Indiegogo campagne is onderweg.

Hij was hoofd marketing van gamestudio Happylatte en directeur van videobedrijf annex zender DanceTrippin.tv voordat hij zich, vele jaren geleden alweer, begon te interesseren voor productiviteit. Hij las er boeken over en gaf trainingen. “Met de komst van fitnesstrackers ben ik mij gaan afvragen of je ook een soort productiviteitstracker zou kunnen ontwikkelen”, vertelt Metz aan Emerce tijdens een kort bezoek aan Nederland.

Iedereen zal het herkennen: de hele dag door worden we in ons werk onderbroken door mails, chatberichten en telefoontjes. Voor zover we zelf niet naar afleiding zoeken. Toch nog even kijken op Facebook voordat we ons schrap zetten voor het echte werk. Tenzij je het internet afkoppelt, is het moeilijk om je echt goed te concentreren. Metz: “Iedereen denkt dat multitasking productief is, omdat je veel tegelijk doet, maar allerlei onderzoeken hebben het tegendeel aangetoond.”

Seant lijkt op een ronde muis, maar is eigenlijk een soort moderne eierwekker. Geef er een een klap op en de tijd begint te lopen. Je kunt ‘productiviteitssessies’ instellen van 30, 50 en 90 minuten en gedurende die tijd zal een aantal afleidende applicaties je niet meer onderbreken. Via software kun je aangeven welke programma’s nog wel mogen blijven werken of welke websites nog kunnen worden bekeken. De vergelijking met Fitbit zit hem in het lerende karakter van de software, die aangeeft op welke momenten van de dag je het meest productief bent en hoe je je werkindeling kunt verbeteren, ook ten opzichte van collega’s.

Het prototype draait nu alleen op MacOS X, maar een Windows-versie verschijnt dit najaar en voor het einde van het jaar is er een mobiele app.

Metz erkent dat de oplossing niet voor iedere werker geschikt is. “Mensen die rapporten moeten schrijven zullen er meer behoefte aan hebben dan mensen die eentonig werk doen, want dan is afleiding juist handig. Maar ik merk aan mijzelf dat het voor managementtaken ook goed is, zeker als je knopen moet doorhakken.”

Metz meent dat hij een uniek concept heeft. Software om applicaties tijdelijk af te sluiten bestaat al veel langer, maar de combinatie met hardware is nieuw. Saent verdient niet alleen aan de hardware, er kan ook een (premium) abonnement worden afgesloten.

Saent Holding is een echt internationaal bedrijf. Formeel gevestigd in Hong Kong, maar met programmeurs uit Vietnam, Washington D.C en Californië. Het startkapitaal kwam van een niet nader genoemde financier. De doelstelling van de Indiegogo campagne – 100.000 dollar – wordt waarschijnlijk niet meer gehaald, maar met minder is Metz ook tevreden. “Dan kunnen in elk geval de eerste klanten worden voorzien van apparaten, en kunnen we kijken wat de reacties zijn.” De respons van bedrijven is volgens Metz ‘zeer positief’.

Dat hij in China zit heeft een persoonlijke achtergrond, zegt Metz. Zijn vriendin kom er vandaan. “Als je hardware maakt, is het best handig om in China te zitten. En ja, het internet is er soms traag, en allerlei sites niet altijd beschikbaar, maar ik vind het wel meevallen.”

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond