Deel dit artikel
-

CES: Ford maakt besturingssysteem auto’s ‘open source’

Ford Motors maakt zijn softwareplatform Sync Applink beschikbaar aan concurrenten. Zij krijgen daarmee een uitontwikkelde omgeving waar nu al duizenden ontwikkelaars apps voor schrijven, die met gangbare smartphones kunnen worden aangestuurd.

Spelletjes, internetradio, Twitter en andere algemene internetdiensten moeten voor iedere bestuurder toegankelijk worden, meent Ford. De autofabrikant stelt daarom zijn zelfontwikkelde besturingssysteem open voor derden, de concurrentie dus.

Deze ontwikkeling is in principe vergelijkbaar met de wijze waarop Google diens Android beschikbaar stelt aan de markt.

Exacte details over het licentiemodel moeten nog duidelijk worden, maar uit de eerste berichten van de CES-beurs wordt duidelijk dat ontwikkelaars toegang krijgen tot de dashboardhardware van automakers en hun belangrijkste leveranciers. Zo kunnen zij software schrijven die in de auto met een Android-, Blackberry- of iOS-apparaat kan worden bediend.

Het is nog maar de vraag of andere automakers het softwareplatform van hun concurrentie omarmen. Zo maken ze zichzelf immers afhankelijk van een strategische tegenstander voor wat de doorontwikkeling van een cruciaal auto-onderdeel aangaat. Daar staat tegenover dat iedere fabrikant nu zelf het wiel probeert uit te vinden, wat weer onduidelijkheid schept onder ontwikkelaars. Die weten kiezen bij voorkeur het platform met het grootste bereik, wat Syn Applink is.

Foto: Synchen Lin (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond