Deel dit artikel
-

Franchisers Albert Heijn dreigen met dagvaarding over e-commerce

De franchisers van Albert Heijn willen de supermarktketen alsnog dagvaarden voor de schade die zij zeggen te lijden door de e-commerce activiteiten van het moederbedrijf.  

Dat blijkt uit een brief, in handen van Distrifood, die een dezer dagen door het bestuur van de Vereniging van Albert Heijn Franchisenemers (VAHFR) is gestuurd aan franchisers en oud-franchisenemers van Albert Heijn.

De in Woerden gevestigde VAHFR mobiliseert de franchisers voor een bijeenkomst op 27 september, waar onder meer zal worden gepraat over de mogelijke dagvaarding. Of die er ook komt is nog onzeker.

De kwestie sleept al sinds 2013. De franchisers willen een akkoord over e-commerce, omdat ze het gevoel hebben door het eigen ‘moederconcern’ te worden beconcurreerd met de webwinkel AH.nl. Concurrent Jumbo en zijn franchisenemers wisten het al wel vrij snel eens te worden over een verdeelsleutel voor online activiteiten.

Eerder dit jaar ergerde de VAHFR zich ook al over de uitrol van de Allerhandebox, die online kan worden besteld. De franchisers wilden bijvoorbeeld dat kortingcoupons die aan klanten worden meegegeven ook alleen inwisselbaar zijn in winkels en niet via AH.nl. Franchisers waren ook niet blij met de dure Proefbox die ze op eigen risico moeten versturen.

De sfeer is er niet beter op geworden nadat een aantal franchisers een eigen online platform AH-Afhaalpunt.nl in het leven heeft geroepen, inclusief enkele tientallen afhaalpunten. Zaandam vreest verwarring bij de consument.

In februari 2015 leek Albert Heijn zijn franchisers alsnog te willen betrekken bij zijn e-commerce activiteiten. Klanten zouden via AH.nl bij franchisers kunnen bestellen en hun bestellingen daar ophalen.

De meningsverschillen beperken zich niet tot e-commerce. Er loopt nog een aparte rechtszaak over onverdeelde marge.

Directeur Ton Croiset van Uchelen van VAHFR wil geen verdere toelichting geven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond