Deel dit artikel
-

Fraude met internetbankieren neemt af

Nederlandse banken zien nog steeds veel pogingen van criminelen om fraude te plegen. Vooral met inzet van malware. Maar de fraude met internet bankieren daalde met meer dan de helft.

Dat heeft de Vereniging van Banken vandaag bekendgemaakt. De schade als gevolg van fraude met internetbankieren is in de eerste helft van 2013 met 58 procent gedaald ten opzichte van de tweede helft van 2012. Het bedrag dat daar mee gemoeid was daalde van tien naar 4,2 miljoen euro. Ten opzichte van de dezelfde periode vorig jaar is de daling nog groter: 82 procent.

Ook de schade door skimming daalde van 10,8 miljoen euro in het tweede halfjaar van 2012 naar 5,9 miljoen euro nu. Dat is een daling van 45 procent.

Bij de reeks DDoS-aanvallen die dit voorjaar voor veel maatschappelijke onrust zorgden is geen buit gemaakt omdat criminelen niet bij het geld konden. Sinds april hebben overigens geen geslaagde cyberaanvallen meer plaatsgevonden.

Ongeveer 93 procent van de overboekingen gaat tegenwoordig via het internet. Elf miljoen klanten maken gebruik van internetbankieren. Bijna vier op de vijf Nederlanders tussen de 16 en 75 jaar doen hun bankzaken via het internet. Ook het aandeel ouderen (van 55-75 jaar, bron CBS) dat internetbankiert is sinds 2005 verdubbeld tot zestig procent. Van alle Europeanen doen Nederlanders en Finnen het meeste aan internetbankieren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond