Deel dit artikel
-

Frontale aanval op SMS van uitvinder Hotmail

Een bedrijf uit India heeft een frontale aanval geopend op SMS. De voormalige oprichters van Hotmail bieden met JaxtrSMS een alternatief voor gesloten berichtendiensten als Whatsapp: versturen gaat per app, ontvangen kan in principe op iedere willekeurige telefoon.

Zeshonderd miljoen gebruikers, daar rekenen Sabeer Bhatia en Yogesh Patel op met hun nieuwe dienst JaxtrSMS, die de ‘Hotmail onder de SMS diensten’ moet gaan worden. De toepassing neemt het bezwaar weg van veel gesloten SMS-diensten waarbij zowel de zender als de ontvanger over een mobiele applicatie moet beschikken.

Weliswaar zijn die apps tegenwoordig voor meerdere toestellen verkrijgbaar, maar daarmee worden niet alle mobiele telefoons ontsloten. Dat is anders bij JaxtrSMS. Hebben zender en ontvanger elk JaxtrSMS geïnstalleerd, dan wordt het bericht via de app verstuurd, anders als een normale SMS, zij het dat die laatste met enige vertraging wordt verstuurd. De app is beschikbaar voor iPhone, Android of J2ME. ‘Met de komst van mobiele data is er geen reden meer om tarieven te rekenen voor SMS diensten,’ vertelt Bhatia tegen de Indian Business Standard (papieren versie).

Bhatia stond in 1997 aan de wieg van de gratis email-dienst Hotmail, die in de hoogtijdagen van de internet hype voor 400 miljoen dollar werd verkocht aan Microsoft. Een jaar later ontwikkelde hij een van de eerste clouddiensten Arzoo, maar dat bedrijf ging in 2001 failliet. In 2006 werd het bedrijf nieuw leven ingeblazen, dit keer voor de reismarkt. De laatste jaren zat Bhatia meer in de hoek van het videovergaderen en de zakelijke communicatie. Hij richtte Sabse Technologies op en nam Jaxtr over om daarmee een volledig nieuwe dienst te ontsluiten.

De dienst blijft ook in de toekomst gratis, maar zodra Jaxtr 1 miljoen abonnees heeft, wil het bedrijf gaan verdienen aan contextuele advertenties en premium diensten, zoals videoberichten en digitale opslag. Ook wil Bhatia de berichten tegen betaling doorzoekbaar maken. Hij ziet met name mogelijkheden voor verticale markten, zoals de financiële sector. “Amerikaanse bedrijven gebruiken nauwelijks berichtendiensten omdat ze die berichten niet kunnen bewaren, wat verplicht is. Dat gaan wij voor ze doen.”

Bhatia verwacht dat zijn dienst “10 keer groter” wordt dan Hotmail. “De waarde van de gemiddelde internet gebruiker is nu 50 dollar, en we zitten nu op al 100 miljoen gebruikers tegen 20 miljoen vijftien jaar geleden. Daar kun je nu 5 miljard mobiele gebruikers aan toevoegen.”

De verwachting is dat de app vooral populair zal worden in landen waar het gebruik van smart phones nog niet echt is ingeburgerd. Zo is er met name belangstelling uit Libanon en de Filipijnen. De dienst werd een dezer dagen gelanceerd in India, met 1,2 miljard inwoners een van de grootste markten voor mobiele telefoons.

De vraag is of aanbieders van berichtendiensten het voorbeeld uit India gaan volgen. eBuddy, de makers van de gelijknamige Nederlandse chat ‘verzamelapp’ voor onder andere Facebook, Hyves, ICQ, Windows Live Messenger, Google Talk, AIM en Yahoo Messenger, heeft sinds een eigen ‘ping’ variant, of real-time messaging, gelanceerd, eBuddy XMS genaamd, maar die werkt niet met SMS.

Foto: Pixel Addict (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Internet Business Revolution

Interessante ontwikkeling. Het is een stuk makkelijker als het niet nodig is om dezelfde app te hoeven installeren dus ik verwacht dat ze hier veel klanten van whatsapp mee zullen overnemen.

P Lau

Check de algemene voorwaarden, ze kunnen alles met je accountgegevens doen, ook als je opzegt. Dan weet je t maar!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond