Deel dit artikel
-

Gameconsole meegenomen in kijkcijfers

Per 3 januari 2013 zal ook het uitgesteld televisiekijken via gameconsoles in de kijkcijfers worden opgenomen. Door een aanpassing in het systeem van het kijkonderzoek wordt het mogelijk om uitgesteld televisiekijken op andersoortige apparaten dan televisies op te nemen.

Het gaat nu nog vooral om gameconsoles, maar het geldt ook voor eventuele andere nieuwe bronnen van televisiekijken.

Intomart GfK lanceert in opdracht van SKO volgend jaar ook een nieuwe meettechniek in het KijkOnderzoek: De MetricLine codetechniek. De SPOT-zenders hebben het afgelopen jaar in het audiogedeelte van hun uitzendingen al een onhoorbare code opgenomen die uitsluitend door de kijkmeters wordt herkend.

SKO heeft in het contract voor het kijkonderzoek met Intomart GfK de eis opgenomen om voor de grotere zenders minimaal twee zenderherkenningstechnieken te hebben, met de voorkeur om hiervan minimaal één een codetchniek te laten zijn. Er wordt sinds april 2007 in het kijkonderzoek al gebruikgemaakt van het zogenaamde Audio Matching. Enhanced Audio Matching (EAM) is door het Engelse Common Technology Center ontwikkeld (samenwerkingverband tussen Intomart GfK en Kantar Media). Nu wordt daar dus de codetechniek aan toegevoegd.

De combinatie van twee complementaire zenderherkenningstechnieken (fingerprinting en watermarking) moet leiden tot een nog betere herkenning van de juiste zender en biedt ook meer mogelijkheden om het snel evoluerende kijkgedrag, zoals uitgesteld kijken, in kaart te brengen.

Nederland is het eerste land in de wereld waar voor alle grotere zenders twee technieken naast elkaar worden gebruikt voor de kijkmeting.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond