Deel dit artikel
-

Gemeente Amsterdam: geen boycot van verhuursites

De gemeente Amsterdam spreekt berichten tegen dat het een boycot overweegt tegen hotelsites als Airbnb of Wimdu. De Engelstalige site The Next Web suggereerde zoiets afgelopen weekend, waarna Nederlandse nieuwsmedia het foutief overnamen.

Persvoorlichter Jan-Jaap Eikelboom twitterde gisteren zich twee uur lang het ongeluk om de stroom van berichten over een mogelijke boycot van de verhuursites te nuanceren, zegt hij. “Niemand neemt de moeite om iets te checken, wij gebruiken die sites alleen maar om te kijken of er illegaal verhuurd wordt. Zelfs als we het zouden willen, kunnen we ze niet aanpakken.”

De gemeente is bezig om illegale hotels in Amsterdam te sluiten omdat ze niet aan de veiligheidseisen voldoen. Daarnaast betalen de eigenaren vaak geen belasting (btw en toeristenbelasting). Sommige van deze verhuurders maken gebruik van marktplaatsen als Airbnb, die overigens niet eens in Nederland zijn gevestigd. In de toelichting van het Stadsdeel Centrum wordt met geen woord gesproken over de verhuursites.

In grote Amerikaanse steden als New York en San Francisco liggen deze sites wel onder vuur doordat ze reclame maken voor illegale verhuurders. Maar ook daar is geen sprake van boycot. De juridische verantwoordelijkheid ligt niet bij de marktplaatsen, maar bij de verhuurders zelf.

Deel dit bericht

1 Reactie

quickmediator

stel je voor dat mensen wat extra verdienen!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond