Deel dit artikel
-

Google experimenteert met SSD-hosting

Google is begonnen met het testen van SSD-drives voor zijn clouddiensten. Solid state drive (SSD) kent geen bewegende onderdelen, en is dan ook enorm snel.

Met de nieuwe schijven wil Google de concurrentie aan met de Amazon Web Services EBS-dienst, die hoge lees- en schrijfsnelheden biedt. Voor de testen krijgen Google-klanten 1 TB aan opslagcapaciteit. Verwacht wordt dat de nieuwe dienst eind deze maand wordt aangekondigd op het jaarlijkse I/O evenement.

Een beetje nomade met laptop of tablet kent de voordelen van solid state drive (SSD). Traditionele lees- en schrijfkoppen moeten op de juiste plaats gepositioneerd worden met behulp van een roterende schijf.

Veel hostingaanbieders maken nog gebruik van traditionele SAS/SATA-opslag: mechanische harde schijven met bewegende onderdelen. Meestal werken die met een snelheid van 7200 toeren (RPM) en een enkele keer met 15.000 toeren (sneller gaat niet).

Google belooft 15.000 IOPS (Input/Output Operations Per Second), meer dan wat Amazon biedt. Er zijn inmiddels ook andere partijen zich zelfs exclusief SSD-opslag bieden, waaronder Digital Ocean.

Deel dit bericht

1 Reactie

Nico

Het is inderdaad waar dat er nog veel hostingaanbieders traditionele schijven gebruiken. Dit zijn overigens wel de low-end hosters (tientje per jaar). In het midden- en hoge segment zijn de SSD’s wel verder doorgedrongen. Je zou verwachten dat Google al SSD’s gebruikte… aan de andere kant gaat het bij hun om nogal wat SSD’s. Dat doet zelfs Google financieel wat pijn 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond