Deel dit artikel
-

Google past deel van privacybeleid aan

Onder druk van een last onder dwangsom, heeft Google een deel van zijn eerder geconstateerde privacyovertredingen beëindigd. Dat schrijft het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Google is daarnaast een privacycampagne gestart.

Google krijgt tot eind december 2015 de tijd om stapsgewijs van al zijn gebruikers ondubbelzinnige toestemming te krijgen. Het CBP zal de komende periode controleren of dit adequaat gebeurt en of daarmee ook deze overtreding wordt beëindigd.

Uit eerder gepubliceerd onderzoek bleek dat Google persoonsgegevens van internetgebruikers combineert, onder meer voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties. Dit gebeurde zonder dat Google internetgebruikers hierover vooraf goed informeerde en zonder dat het bedrijf hiervoor toestemming vroeg. Dat is in strijd met de wet.

Het gaat niet alleen om mensen die zijn ingelogd op een Google-account, maar ook om mensen die de zoekmachine gebruiken en mensen die een website bezoeken waarop cookies van Google worden geplaatst en gelezen. Gegevens over bijvoorbeeld zoekopdrachten, locatiedata, bekeken video’s en e-mails kunnen met elkaar worden gecombineerd, terwijl dat bovendien diensten en gegevens zijn die heel verschillende doelen dienen.

Het CBP legde Google eerder een last onder dwangsom op die kon oplopen tot 15 miljoen euro. Google riskeert nu nog steeds een dwangsom van maximaal 5 miljoen euro, maar is op dit moment nog geen dwangsommen verschuldigd.

Google laat in een reactie weten: ‘We hebben veelvuldig met het CBP overlegd om te kijken hoe we hun zorgen weg konden nemen: zo hebben we de tekst van ons Privacybeleid verhelderd en andere verbeteringen toegepast, waaronder een revisie van onze privacy- en veiligheidstools en informatie. We zijn onlangs ook begonnen met het actief herinneren van mensen aan hoe we hun informatie verwerken en wat de keuzes zijn die ze hebben wanneer ze gebruik maken van onze diensten.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond