Deel dit artikel
-

Google Nederland hoeft stichting niet onzichtbaar te maken

Twee Nederlandse particulieren wilden met hun stichting niet zichtbaar zijn op Google Maps en Google Street. Hun gang naar de rechter was vergeefs. De voorzieningenrechter in Amsterdam concludeerde gisteren dat er geen sprake is van persoonsgegevens in de zin van die wet.

Via de websites van Google Maps en Google Street View kan het vestigingsadres van de (niet nader genoemde) stichting makkelijk worden gevonden. Tevens is een satellietfoto van het betreffende pand te zien en inmiddels geblurde foto’s van de oprit. In de naam van de stichting komen de namen van twee natuurlijke personen voor die woonachtig zijn op het vestigingsadres van de stichting. De  bewoners stelden dat het verwerken van de naam van de stichting inbreuk maakt op hun privacy. En dus deden ze een beroep op de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Volgens Google is er geen sprake van persoonsgegevens in de zin van de Wbp. Voor zover dit anders mocht zijn, stelt Google zich op het standpunt dat de belangenafweging in haar voordeel dient uit te vallen.

De rechter gaf Google gisteren gelijk. Voor toepasselijkheid van de Wbp is vereist dat er sprake is van de verwerking van gegevens betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. Gegevens die naar hun aard niet op personen betrekking hebben noch mede bepalend zijn voor de wijze waarop een persoon in het maatschappelijk verkeer wordt beoordeeld of behandeld, zijn volgens de Memorie van Toelichting geen persoonsgegevens.

Op de geblurde foto’s valt geen verwijzing naar een bepaalde natuurlijke persoon waar te nemen. Voor de satellietfoto geldt dat hierop alleen een pand is te zien. Wie de bewoner is van het pand, blijkt niet uit die foto. De vermelding van een straatnaam en huisnummer met daarbij een niet erg gedetailleerde luchtfoto van het pand, zonder gegevens over de bewoner, kan naar het oordeel van de voorzieningenrechter in elk geval niet worden beschouwd ‘als een gegeven dat naar zijn aard op een persoon betrekking heeft’. ‘De enkele vermelding van een straatnaam en huisnummer is slechts een plaatsbepaling van een (doorgaans) onroerende zaak en kan niet worden beschouwd als een adresgegeven.’

Bij het weergeven van een vestigingsadres van een stichting waarvan de naam verwijst naar natuurlijke personen is ook geen sprake van het verwerken van persoonsgegevens. Google heeft de informatie die zij op haar websites weergeeft gekocht van de Kamer van Koophandel, een handelwijze die door de Staatssecretaris van Economische Zaken is gesanctioneerd. Ook die redenatie is gevolgd. Dat het vrij beschikbaar zijn van deze informatie via internet het pand mogelijk eerder tot een doelwit van inbrekers zal maken, acht de voorzieningenrechter een ‘te speculatief argument’.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond