Deel dit artikel
-

Google open sourcet ontwikkeling mobieltje van de toekomst

Toen Google onlangs Motorola Mobility verkocht, zorgde het ervoor dat de kroonjuwelen werden veiliggesteld. Het eigendom over de telefoonfabriek ging naar de Chinezen, de R&D-afdeling kwam in Googlehanden. In april wordt het zaadje geplant voor een nieuwe generatie mobieltjes.

Over een kleine twee maanden, op vijftien en zes april, vindt namelijk de eerste van drie conferenties plaats in het rond Project Ara. Dat is een initiatief van een geavanceerde en nog vrij jonge R&D-afdeling van Motorola. Ara wil het concept van open sourcing laten doordringen bij telefoonmakers zoals het jaren geleden al doordrong tot softwaremakers.

Op de eerste conferentie waren de uitgangspunten, beoogde standaarden én competities met geldprijzen uitgezet.

De kern van Ara is dat alle telefoons een zeker skelet als basis hebben, maar dat de koper daarvan verder zelf kan bepalen welke losse componenten hij daaraan toevoegt. De een koopt een dubbele batterij, de ander een betere camera en weer een ander bijvoorbeeld een luchtvuchtigheidsmeter, 3D-scanner of picoprojector.

Het is niet duidelijk of Project Ara helemaal is geïnspireerd op Phonebloks, maar dit deels Nederlandse concept drong wel eerder tot de publiciteit door dan Googles project.

Hier gaat Phonebloks op bezoek bij de Aracollega’s:

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Het Arateam is niet groot; drie man die voor de periode van ongeveer twee jaar aan het project zullen werken. Daarna komt het project in andere handen, stopt het of wordt het opgeschaald. Dat is de aard van de werkwijze bij de meeste projecten onder de Google X-vlag. Inmiddels valt ATAP, de afdeling die Ara ontwierp, onder de Android & Chrome-divisie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond