Deel dit artikel
-

‘Google sluisde 10 miljard euro door Nederland’

Google heeft in 2013 bijna 10 miljard euro aan royalty’s via Nederland naar belastingparadijs Bermuda gesluisd. Dat blijkt uit de in december 2014 gedeponeerde jaarrekening van de Nederlandse vennootschap Google Netherlands Holdings BV.

Volgens De Telegraaf, die de jaarrekening bestudeerde, was 9 miljard afkomstig van Google Ireland Limited, een Ierse vennootschap die wereldwijd advertenties verkoopt. Dit bedrijf betaalt een vergoeding voor het gebruik van de naam en technologie van Google, aan zijn moederbedrijf.

Die vergoeding stroomt via Nederland naar Google Ireland Holdings op Bermuda. In Bermuda wordt geen vennootschapsbelasting geheven.

Nog eens 767 miljoen komt van een Aziatische Google-vennootschap. Daarover hoeft pas belasting betaald te worden wanneer het geld de VS bereikt. Maar Google heeft 35 miljard dollar offshore staan, onder meer voor overnames.

Het is de vraag of dit soort constructies nog lang stand houdt. Een dezer dagen verscheen een kritisch rapport van de Europese Unie over belastingafspraken tussen Luxemburg en Amazon. Door de belastingafspraken gaat de belastbare winst van Amazon omlaag en hoeft het concern minder af te dragen. Ook overeenkomsten die Ierland heeft met technologiegigant Apple worden onder de loep genomen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Steef

Schandalig dat wij mensen met een normaal/laag inkomen enorm veel belasting betalen op alles en zulke miljarden ketens het verzuimen om belasting te betalen. Ik begrijp het nog steeds niet… Als dat soort zakenlui en bedrijven nou eens netjes gaan betalen zou er nergens meer crisis zijn. Gelijk miljoenen extra in de staatskas.

Frank

Schandalig dat de Nederlandse overheid willens en wetens één van de belangrijkste doorvoerlanden is voor belastingontduiking. Zou de gemiddelde Nederlander eens moeten proberen, die wordt direct financieel kapotgemaakt door diezelfde Nederlandse overheid. En met een beetje pech ook nog in de cel gegooid.

Maar ja, zolang het stemvee bij alle verkiezingen op dezelfde partijen blijft stemmen en er een miljoen ambtenaren aan de touwtjes trekken, zal er weinig veranderen. Overheid of maffia, het verschil is niet zo groot.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond