Deel dit artikel
-

Google tilt AdWords wereldwijd naar een volgend niveau

Google AdWords is vernieuwd en biedt de adverteerder meer ‘dimensies’ om zijn campagne mee te targeten. Het wordt mogelijk om naar apparaat, regio en tijd commerciële boodschappen uit te zenden.

De noviteit is gisterenavond wereldwijd geïntroduceerd. Benjamin Faes van Google Europe legt tijdens een telefonische toelichting aan deze uitgave uit: “We zien dat mensen gedurende de dag online zijn op diverse apparaten: desktop, tablet en smartphone. In Engeland, bijvoorbeeld, is het aantal tablets verdubbeld. We willen de adverteerders helpen om in te spelen op dat wisselende gedrag en de consument overal te kunnen bereiken.”

“Met ‘geoptimaliseerde campagnes’ kun je een zoekcampagne definiëren en voor alle biedingen bepalen op welke tijd, welk scherm en welke locatie de uitingen moeten verschijnen. Een tweede feature is ‘click-to-call’, om een adverteerder direct vanuit een reclame te kunnen bellen.” Het wordt ook mogelijk om appdownloads te meten.

Als voorbeeld neemt Google de AdWordscampagnes van een pizzeria. Iemand die om 13.00 uur een advertentie ziet op zijn desktop zit in een andere omgeving met andere intenties dan iemand die om 20.00 uur met zijn mobiel, onderweg, naar een pizzeria zoekt. “Signalen zoals locatie, tijdstip en de mogelijkheden van het gebruikte apparaat zijn steeds belangrijker geworden bij het weergeven van de juiste advertentie.”

Marketingspecialist Harmen Visscher van bureau Traffic4u: “Tot gisteren kon je één bieding op één keyword doen en dat gold overal. Nu worden daar variabelen aan toegevoegd: apparaat, regio en tijdstip. Als je bijvoorbeeld weet dat advertenties op desktops beter converteren dan op een mobiel, dan bied je mobiel bijvoorbeeld zeventig procent van wat je op de desktop doet. Een ander voorbeeld: als je weet dat mensen uit Noord-Nederland conservatiever online vakanties boeken dan die uit Zuid-Nederland dan bied je in de ene regio tachtig procent en de andere honderdtwintig per keyword.”

Foto: Veronica K. (cc)

Deel dit bericht

12 Reacties

Dirk Brand

Klinkt leuk al die extra tweak mogelijkheden. Dit is waarmee je je kunt onderscheiden van je concurrent, maar wanneer Google haar algoritme zo zou hebben gebouwd dat deze zichzelf optimaliseert naar de best mogelijke performance zou handmatig ingrijpen niet mogelijk hoeven zijn.

Bas van der Veeken

Er zit wel al een heel algoritme achter voor zover ik kan zien. Ook lijkt het of advertenties soms niet getoond worden, en op een gegeven moment weer wel waardoor er relatief ineens een hoop verkeer komt.

Paul Haarman

Op zich een goede zet van AdWords. Ik ben wel bang dat het voor vele kleinere adverteerders allemaal wel heel erg ingewikkeld wordt. Al die mogelijkheden moeten weer vertaald worden in allerlei knoppen, functionaliteiten en tabbladen en dat kan wel eens teveel van het goede worden voor kleine adverteerders die zich niet laten ondersteunen door specialisten.

NilsR

Wat op het eerste oog een verbetering lijkt (meer eenvoud in het managen van campagnes over verschillende devices en context van eindgebruikers) kan wel eens een kat in de zak zijn voor online marketeers.

Google vereenvoudigt het managen van campagnes deels door controle mechanismen te verwijderen (tablets los van desktops targetten lijkt niet mee mogelijk, mobile only campagnes ook niet).

Dergelijke vereenvoudigingen verplaatsen meer controle en macht naar Google. De algoritmen bepalen het device en tijdstip van impressie, en klikprijs.

Vertrouwen we erop dat de algoritmen die we minder kunnen controleren in ons belang handelen?

Remi van Beekum

Eens met Nils.

Dit is een pakket aan wijzigingen, waarvan een flink deel ook echte verbeteringen zijn. Maar op een aantal punten zie ik ook echt een stap terug.

Wij zien bij veel klanten op tablets heel ander gedrag dan op desktops. En vaak converteert de tablet een stuk slechter (met name bij complexere producten). Die adverteerders kiezen er nu voor om de tabletcampagne wat voorzichtiger in te richten en zo de ROI een beetje gezond te houden. Vaak draait daar een kleinere campagne dan op de desktop, omdat dat onder de streep het beste resultaat oplevert.

Straks kunnen we dat niet meer omdat de tablet niet meer als apart device is te targetten. Gevolg: De kosten van een adwords account zullen bijna overal stijgen, terwijl daar vaak geen evenredige groei in conversies tegenover staat.

We kunnen dus wel concluderen dat deze “vereenvoudiging” Google een hele grote zak geld gaat opleveren.

Tegelijk heeft Google natuurlijk ook een punt: De consument gebruikt al die apparaten door elkaar en maakt er nauwelijks onderscheid tussen. En “de markt” loopt achter op de consument.

Google forceert met deze stap een doorbraak richting cross-device denken. En dat is in principe een goede stap. Maar op dit moment is 95% van de adverteerders daar nog niet aan toe. De meeste adverteerders hebben nog steeds geen fatsoenlijke mobiele/responsive site of app en die 95% wordt nu gedwongen met hun site aan de slag te gaan.

Gevolgen voor 2013:
– Adverteerders gaan meer uitgeven in Adwords
– App/mobile/websitebouwers gaan een mooi jaar tegemoet
– De consument zal uiteindelijk een betere cross-device beleving krijgen.

Nou kun je stellen dat veel consumenten eerst oriënteren op mobiel (of tablet) en dan via de desktop kopen. En dat het niet zo erg is dat de last-click conversie daar dus wat lager ligt. Maar dan was het wel mooi geweest als Google tegelijk met deze update ook een oplossing zou lanceren waarin assisted-cross-device-conversions beter inzichtelijk worden…

Krijn Woltjer

Ik zie het als het goede ontwikkeling om nog specifieker je Adwords Account te kunnen inrichten.

Overigens is het momenteel ook al wel mogelijk om bijvoorbeeld verschillend te bieden voor het uur van de dag, maar kan dit alleen op campagne niveau. Een ander CPC bod voor bijvoorbeeld Tablets t.o.v desktop/laptop & dekstop computers lossen veel adverteerders op door voor deze segmenten verschillende campagnes aan te maken.

Ik zie deze ontwikkeling dan ook voornamelijk als niet echt iets nieuws, maar meer als een verdiepingsslag. Wat voorheen ook al kon, kan nu ook op een niveau dieper zoals bijvoorbeeld op zoekwoordniveau. Voor een uniek bod op bijvoorbeeld verschillende Devices hoeven nu per definitie geen unieke campagnes voor aangemaakt te worden. Voor de adverteerder denk ik dan ook juist dat het toegankelijker en eenvoudiger wordt. Het lijkt dan wel complexer te worden door de toevoeging van “nieuwe” opties maar dit is denk ik niet het geval.

@ Remi
Heb jij ergens gelezen dat het straks niet meer mogelijk is om bijvoorbeeld Tablets en/of Mobile Devices apart te tagetten? Het lijkt mij dat dit gewoon mogelijk blijft, maar dat het nu bijvoorbeeld ook mogelijk is om binnen 1 campagne waarbij alle devices getarget worden een apart CPC bod mee te geven voor een Device.

Remi van Beekum

Hey Krijn,

De tablet verdwijnt als targetingmogelijkheid.

De Smartphone is nog wel apart te targeten, maar alleen als modificatie op een desktopcampagne en niet andersom.

Je krijgt straks 1 campagne die je uitlevert op alle apparaten. Daarbinnen kun je het bod voor mobiel verhogen of verlagen, in de vorm van een percentage ten opzichte van de desktop.

Je kunt dat percentage op -100% zetten, dan zet je mobiel dus uit. Maar voor zover ik weet kun je geen aparte campagne opzetten voor alleen mobiel.

Jeroen Smit

Als men de tablet gebruikt om te oriënteren en daarna de koop doet vanaf een desktop, dan is het toch extra belangrijk om tijdens de oriëntatie goed gevonden te worden.

Dat via dat device de conversie lager ligt zegt dan niet veel over het uiteindelijk resultaat van je campagne. Misschien is het wel beter om daar juist meer aandacht aan te geven.

Remi van Beekum

@Jeroen,
Helemaal mee eens. Natuurlijk hebben allerlei kanalen effect op elkaar. Zeker Adwords is van oudsher de mooie inkopper die de mooiste conversiepercentages en ROI laat zien. Die attributie zien we natuurlijk vanuit Push naar Pull, maar ook binnen het kanaal.

En het zou heel goed kunnen dat tabletverkeer later terugkomt om via een merknaamcampagne op de desktop te converteren. Alleen willen we daar wel graag inzicht in. En dat inzicht ontbreekt nu (bijna) volledig.

Conversieattributie is, zeker cross-device, een erg pril vakgebied waar nauwelijks zinnige conclusies aan te verbinden zijn. De shift die Google nu maakt (die 180 graden haaks staat op wat ze zelf de afgelopen jaren propageerden) is pas logisch als ze ook extra inzicht in die attributie verschaffen.

Wilbert Philippo

Er wordt hier veel genoemd dat er meer tweak mogelijkheden zijn / komen, maar feitelijk wordt het minder. Beetje jammer ook van de titel van dit bericht, want ‘hoger niveau’ is volgens mij niet aan de orden. Met meerdere campagnes gericht op verschillende devices heb je meer tweak mogelijkheden. Ben het dus met de drie ‘2013’ conclusies van Remi eens.

Hadden vandaag een gesprek met onze contacpersoon bij Google over dit onderwerp. Wat wel aan de orde is, is het cross device meten van conversie. Er wordt bij Google (in de VS) wel getest met mensen die ingelogd zijn met hun Google account. In feite is dat dus standaard bij ieder die Android op zijn telefoon heeft draaien en ook ieder die Gmail heeft open staan (in dezelfde browser) Voor een deel kan je op die manier dan wel de attributie van verschillende apparaten gaan meten.

Krijn Woltjer

Als het waar is zoals Remi aangeeft dat het niet meer mogelijk is om Tablet als Device te targetten dan is het helaas geen “verdiepingsslag” zoals ik in mijn eerdere reactie aangaf.

Ik ben het dan ook voor een groot deel met Wilbert eens. Enerzijds komen er een aantal interessante mogelijkheden bij, maar er verdwijnen ook een aantal mogelijkheden zoals targeting op verschillende Devices. “AdWords naar een hoger niveau tillen” zoals Google het aangeeft valt hierdoor dus wel een beetje mee.

Mijn inziens hadden ze dit wel gedaan als de huidige targeting mogelijkheden in tact waren gebleven en er alleen uitbreidingen waren gedaan op een dieper niveau.

Harmen Visscher

Indien de quote in het artikel doet vermoeden dat wij de veranderingen allemaal positief inzien dan is dat niet de bedoeling. Er zijn zeker een aantal positieve elementen aan te wijzen maar grootste negatieve punten zijn:
– Er is geen mogelijkheid meer om tablet verkeer te excluden (wat nu als je een ecom partij bent met een flash boekingsstraat?)
– Mobile kan nier meer los getarget worden (er is wel een workaround maar die is verre van perfect)
– Specifieke targeting op Wifi/Non wifi / OS / etc. is niet meer mogelijk.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond