Deel dit artikel
-

Google TV bedreiging voor kabelaars, niet tv-zenders

[Video] Als Google TV de grote kanalen weet door te geven en daarmee de huiskamer binnenkomt, dan zal dat vooral een bedreiging zijn voor Ziggo en UPC. “Die gaan er onder lijden”, aldus Ruud Hendriks. Volgens de media entrepreneur heeft Google TV in Nederland wel de medewerking van televisiezenders als SBS en RTL nodig hebben. “De massa kijkt niet als die zenders er niet op te zien zijn.”

“Binnen de komende drie jaar gaat kabeltelevisie helemaal IP-based worden. Hetzelfde probleem hebben de telefoonbedrijven. Via de dataverbindingen van bijvoorbeeld Vodafone, Telfort en KPN wordt IP-telefonie gepleegd via partijen als Skype. Telecombedrijven hebben dat niet meer onder controle.”

Hendriks meent dat zowel telecom- als kabelpartijen naar een model toegaan waarbij ze data- en downloadcapaciteiten en een stukje uploadcapaciteit verkopen. “Het gaat niet meer over de zenders die daar overheen gaan. Ze zijn wel belangrijk, maar daar word je niet meer op afgerekend.”

Het is de belangrijkste ontwikkeling die hij ziet in de media. “De traditionele media moet toe naar nieuwe business modellen. Grote kranten en commerciële zenders zullen geld in de online wereld moeten gaan verdienen.” Op dit vlak gelooft Hendriks in dictatoriaal geleidde bedrijven met een democratische inslag. “Zoals bij News Corp waar Rupert Murdoch de innovaties er doorheen drukt.”

Ruud Hendriks werd geinterviewd tijdens het juryberaad voor de Innovation Awards van Accenture.

Deel dit bericht

3 Reacties

Stef van der Ziel

De TV-wereld gaat net zo op zijn kop als de uitgeverijen, muziek en boeken. De branche liberaliseert wereldwijd volledig en dat is ten eerste een bedreiging voor de distributeurs maar ook voor de omroepen. Zeker in een land als Nederland dat zeer ontvankelijk is voor internationale content. Dit is geen pitch maar wel leerzaam: in onze vijfentwintig pagina's tellende white paper beschrijven we de opmars van OTT, van wijzigende business modellen, van de boom van online video, van bedreigingen en kansen voor kabelaars, operators en telco's en hoe ze daar mee om kunnen gaan. De presentatie staat hier, http://www.jet-stream.com/promo/JTS_telco_CDN_keynote.pdf  De white paper kun je per email bij mij aanvragen 🙂

Diederik

leiden of lijden?

Peter

Ik vraag me af hoe Google TV de kwaliteit wil garanderen over de infrastructuur van een derde partij (lees KPN, UPC, Ziggo). Deze partijen zullen niet zondermeer QOS implementeren voor streams van Google.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond