Deel dit artikel
-

Google Ventures: ‘Ja, waarderingen startups dalen’

Een analyse van de venturecapitalmarkt in Amerika laat zien dat de waarderingen van ‘late stage startups’ inderdaad, zoals vaak al vermoed, dalen. Er ging afgelopen kwartaal ook minder geld richting de jongste generatie online bedrijven.

Bill Maris (foto) van investeerder Google Ventures pakte de cijfers van het eerste kwartaal 2016 erbij en liet er de reken- en analysemachine van zijn werkgever overheen gaan. Is er sprake van een internetbubble? Daarop heeft hij nog steeds, net als vorig jaar, geen helder antwoord. Dalen de waarderingen? Ja, dat wel.

De piek op de venturecapitalmarkt lag in het derde kwartaal van 2015, zo laten de cijfers zien. Sindsdien zijn de waarderingen van grote startups gedaald met percentages tot 43 procent.

“Bovendien is er in het eerste kwartaal van 2016 elf procent minder venturecapital geïnvesteerd dan een jaar geleden en is het aantal deals met vijf procent afgenomen.”

Maris ziet ook het aantal beursgangen afnemen, maar hij denkt niet dat er slechte tijden zijn aangebroken. Een aantal van de grote, bekende internetinvesteerders haalden in de eerste maanden van 2016 gezamenlijk zestien miljard dollar aan nieuw geld op. Dat zullen ze in de komende – zeg – vier jaar in starters en groeiers steken. “Er is meer dan genoeg financiering beschikbaar.” Daarnaast ziet de Google-investeerders de deals die nu worden gedaan geld opbrengen. De markt is niet in mineur.

Google Ventures werd in 2009 opgericht als investeerder die apart van het zoekmachinebedrijf opereerde. Het heeft 2,4 miljard dollar onder beheer. Drie jaar bewerkte het vanuit Londen de Europese markt, maar dat kantoor werd eind 2015 gesloten. Tot de participaties van GV behoren Uber, Slack en Jaunt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond