Deel dit artikel
-

Omzet Google stijgt met een kwart

Een kwart meer omzet en de helft meer nettowinst rapporteert Google over het eerste kwartaal van dit jaar. Aan partners werd in de afgelopen jaren dertig miljard dollar uitgekeerd omdat ze Googles omzet vooruit hielpen.

In de eerste drie maanden van 2012 boekte het technologiebedrijf een omzet van 10,7 miljard dollar. Dat is 24 procent meer dan het jaar ervoor. De aandeelhouders mogen zich bovendien verheugen met een nettoresultaat dat met 1,1 miljard dollar steeg ten opzichte van een jaar geleden tot 2,9 miljard dollar.

Gisterenavond presenteerde Google de financiële cijfers over het eerste kwartaal waar dit uit blijkt.

Een deel van de omzet moet het bedrijf direct weer uitbetalen aan contentpartners. Dat zijn grote instanties als Mozilla, wiens Firefoxbrowser aanzienlijke hoeveel verkeer doorstuurt naar Google omdat dat de primaire ingebouwde zoekmachine is, maar ook professionele en hele kleine uitgevers van websites. Zij laten hun reclameruimte exploiteren door Googles AdSense. De optelsom van dit bedrag bedroeg afgelopen kwartaal 2,5 miljard dollar, een kwart van de omzet.

Opgeteld keerde het zoekbedrijf in de afgelopen jaren, naar eigen zeggen, voor dertig miljard dollar uit via adsense uit aan dit soort derde partijen.

Topman Larry Page: “We zien groot momentum bij producten als Android, Chrome en YouTube.”

Circa de helft van de omzet wordt buiten Amerika gerealiseerd. Twintig procent daarvan komt uit Engeland. Voor andere landen is Google niet verplicht om de lokale omzet te specificeren, maar algemeen wordt aangenomen dat Nederland voor minstens tien procent bijdraagt van de buitenlandse omzet.

Een deel van de omzet, 430 miljoen dollar, wordt niet gespecificeerd in het kwartaalbericht. Dat is vermoedelijk de optelsom van betaaldiensten als Google Apps en de optie om extra opslag te kopen voor diensten als Gmail en fotodienst Picasa.

Behalve de kwartaalcijfers kondigde Google gisteren ook aan zijn aandeel te splitsen. Hierdoor wordt het aandeel betaalbaarder voor een groter publiek. Maar om te voorkomen dat de Googleleiding zeggenschap en daarmee controle over het bedrijf verliest, hebben eigenaren van de nieuwe aandelen  geen stemrecht.

Foto: Joost Bakker (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

NilsR

“algemeen wordt aangenomen dat Nederland voor minstens tien procent bijdraagt van de buitenlandse omzet.”

Hoe is dat te rijmen met de cijfers uit het laatste IAB onderzoek?
http://www.emerce.nl/nieuws/dml-2012-online-advertentiemarkt-passeert-print

Rob

Vooral in de financiële sector pakken ze hun omzet. Wordstream maakt er elk jaar een aardig overzicht van:
http://loanz.nl/blog/google-verdient-miljoenen-aan-leningen-en-hypotheken/
Is wel Amerikaanse markt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond