Deel dit artikel
-

‘Googles nieuwe privacyregels schenden Europese wet’

De nieuwe privacyregels van Google, die sinds gisteren van kracht zijn, schenden de Europese wetten. Eurocommissaris Viviane Reding zegt dat ze onvoldoende transparant zijn.

Ondanks Europese verzoeken om de invoering van de nieuwe gebruiksvoorwaarden uit te stellen, voerde Google gisteren een nieuw privacybeleid in voor zijn gebruikers. Daarmee gaat het bedrijf over de schreef, zegt eurocommissaris Viviane Reding. In de komende weken zal ze haar bezwaren detailleren. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan.

Google zegt, dat de regels (vergelijking oud en nieuw) inhoudelijk geen enkele verandering met zich meebrengen en dat er dus niets aan de hand is.

Sinds enkele weken worden geregistreerde gebruikers van Googlediensten erop gewezen, dat het nieuwe beleid per 1 maart van kracht wordt. De kern van dat nieuwe beleid is, dat Google alle gegevens die het verzamelt van gebuikers van diensten als Search, Mail, Android en YouTube met elkaar mag gaan verbinden.

Eerder deze week liet de Franse privacywaakhond CNIL al aan Google weten dat deze werkwijze tegen de Europese regels van transparantie indruisen (brief PDF). De Fransen vroegen om de invoering van de regels uit te stellen tot het Europese onderzoek daarnaar zou zijn afgerond. Google legde dat verzoek naast zich neer.

De Fransen: “De samenvoeging van de privacystatement van de afzonderlijke diensten maakt het onmogelijk om per dienst te gebruiken wat er gebeurt met de verzamelde persoonlijke gegevens, het doel daarvan, wie de ontvangers zijn en wie relevante toegangsrechten heeft.”

“Bovendien verhogen de nieuwe regels de zorgen en vragen over de feitelijke praktijken van Google, nu het de mogelijkheid krijgt gegevens uit verschillende diensten te combineren. Dat leidt juist niet tot verbetering van de transparantie. Zo kan het nu zo zijn, dat Google advertenties gaat weergeven op YouTube aan de hand van iemands activiteiten op zijn Androidtelefoon. Daar worden zaken verzameld als telefoonnummers, de tijd en duur van gesprekken en iemands locatie.”

Het Franse CNIL voert het Europese privacyonderzoek uit in opdracht van de gezamenlijke Europese privacywaakhonden, verzameld in de zogeheten Artikel 29 Werkgroep (WP29).

Geregistreerde gebruikers van kunnen hun zoekgeschiedenis op Google hier inzien en verwijderen. Die op YouTube is hier te zien en bewerken.

Andere hulpmiddelen die zicht geven op Googles verzamelwoede, en die tegen te gaan, staan hier.

Foto: Jason Hickey (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond