Deel dit artikel
-

Gratis mobiel internet, hoe doen ze het?

De lezers van Tweakers kwamen er niet uit: het gratis mobiele internet dat het Amerikaanse bedrijf FreedomPop binnenkort in België aanbiedt lijkt behoorlijk verdacht. Er moet een addertje onder het gras zitten. Opdringerige advertenties soms?

De Belgen krijgen de primeur: zij kunnen als eerste Europese land binnenkort gebruik maken van gratis mobiel internet. FreedomPop heeft de details voor de Belgische markt nog niet bekend gemaakt, maar CEO Stephen Stokols sluit niet uit dat ‘we 1 gigabyte aan data per maand gaan weggeven’.

FreedomPop is om te beginnen gewoon slimme marketing: je trekt heel veel nieuwe klanten aan die op langere termijn wel bij je gaan besteden. Maar hoe?

In de VS levert FreedomPop 500 MB aan data, naast 500 sms berichten en 200 gespreksminuten. Dat is uiteraard aan de zuinige kant en wie meer wil betaalt extra. Voor 3,99 dollar per maand krijg je een iets hogere snelheid, kun je je ongebruikte minuten meenemen naar de volgende maand en krijgt je een verzekering op je toestel.

Bijna de helft van FreedomPop-gebruikers betaalde vorig jaar voor een upgrade, met brutomarges van wel 90 procent. Al in de eerste maand gingen 5 procent van de gebruikers over op een betaalde versie, iets dat zelfs de (behoorlijk sceptische) investeerders niet hadden verwacht.

Maar er is meer: als MVNO van straks KPN Base kan FreedomPop volumecontracten afsluiten en volgens Stokols is de telecomgroothandel ook in Europa ‘goedkoop’. Daarnaast koopt FreedomPop alleen data in, geen gespreksminuten. FreedomPop verwerkt die gesprekken als VoiP, oftewel Voice over IP. Zonder verlies van geluidskwaliteit. Het geluid is zelfs beter dan bij reguliere gesprekken. Door geen gespreksminuten in te kopen, is FreedomPop een vijfde goedkoper uit dan een reguliere MVNO (virtuele provider).

Het bedrijf verdient tot slot ook op de verkoop van toestellen, als de iPhone en Samsung Galaxy.

FreedomPop kan de telecommarkt in de Benelux behoorlijk opschudden. Het bedrijf levert niet alleen simkaarten voor smartphones, maar ook voor dongels en WiFi-routers. En tarieven voor mobiel internet op tablets en laptops zijn hier aan de erg hoge kant.

Serieuze concurrentie is er nauwelijks. Geen enkele MVNO durfde de markt tot nu toe echt open te breken. Aanbieder bliep rekent 50 eurocent per 24 uur data, maar de snelheid is laag, en wie alle dagen gebruik maakt van bliep is duurder uit dan met abonnement. Robin Mobile biedt onbeperkt mobiel internetten en bellen, maar nog altijd voor 29,95 euro per maand.

Toegegeven: FreedomPop heeft de Amerikaanse markt nog niet op zijn kop gezet, al roept een enkele concurrent dat het bedrijf ‘de markt verpest’.

Investeerder Mark Tluszcz maakt een vergelijking met Skype. ‘Dat ging om het goedkoper maken van bellen, mensen waren het zat om afgezet te worden door telecombedrijven. Nu gaat de slag om data echt beginnen.’

 

Deel dit bericht

1 Reactie

MC

Ik hoop dat ze ook naar Nederland komen. In Nederland is er nauwelijks sprake van een gezonde markt. Wat data betreft heb ik het gevoel dat de providers bewust niet met elkaar de concurrentie ingaan om zo de tarieven hoog te houden. Vergelijk het maar eens met het buitenland. Tweakers heeft daar een mooi artikel over geschreven: http://goo.gl/geVV8p

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond