Deel dit artikel
-

Greenpeace intensiveert ‘groene’ actie tegen Facebook

Greenpeace eist dat Facebook voor 22 april beslist om geen stroom uit vervuilende kolencentrales te gebruiken. Honderdduizend sympathisanten ondertekenden een online petitie van de milieuorganisatie. Op Facebook.

De activisten van Greenpeace doen volgende week een gooi naar het wereldrecord ‘Meeste reacties op een bericht op Facebook’. De actie is ludiek bedoeld, maar de media-aandacht die dat oplevert gebruikt de organisatie om de profielensite onder druk te zetten.

Sinds september vorig jaar voert de milieuorganisatie actie om Facebook ertoe aan te zetten te wisselen van stroomleverancier. De favoriete digitale hangplek van 650 miljoen wereldburgers betrekt zijn stroom van Amerikaanse kolencentrales. Dat zou de meest vervuilende vorm van stroomopwekking zijn en dus, vindt Greenpeace, moet de site daar van af stappen. ‘Onze site, ons milieu, dus duurzame stroom’, lijkt het credo.

Op 22 april aanstaande is het Earth Day. Die dag wordt wereldwijd aangegrepen om wereldburgers bewust te maken van hun leefomgeving, de Aarde en diens gezondheid.

Met een speciale actiepagina op Facebook verzamelt Greenpeace digitale steunbetuigingen voor zijn eis aan de profielensite om over te stappen op groene energie. De actie Unfriend Coal heeft tot op heden 101.000 pluimpjes gekregen.

In Amerika zond Greenpeace deze reclamespot uit:

Het is niet duidelijk wat Facebooks houding jegens de milieuactie is. Het bedrijf claimde eerder dat zijn stroomvreters, de datacentra met alle servers, al efficiënter met stroom omgaan dan veel andere bedrijven en industrieën. Het zou ook niet zelf de brandstof van zijn energieleverancier kiezen, luidde het verweer in september vorig jaar.

Toevallig, of niet, publiceerde Facebook gisteren tot in detail het design van zijn servers en datacentra. Daarmee wil het andere datacentra ertoe aanzetten om hun systemen efficiënter en ‘duurzamer’ op te tuigen.

Foto: wsilver (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Quint

Kunnen we die gemene, zure Greenpeace gasten gewoon niet allemaal afsluiten van het elektriciteitsnetwerk?

(Google maar even de Shell Brent Spar affaire, kun je zien met wat voor oplichters je te maken hebt).

Jeroen Mirck

Wat een zure reactie, Quint. Jij vindt kolencentrales wel een zegen voor de planeet waar jouw kinderen op moeten leven? Prima actie. Let vooral ook op het woord ‘ludiek’.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond