Deel dit artikel
-

Groei van gereviseerde toestellen helpt markt voor duurzame smartphones

De groei van gereviseerde (refurbished) toestellen helpt de markt voor duurzame smartphones. Dat vertelde een panel van deskundigen tijdens een persconferentie van het Nederlandse Fairphone in Barcelona.

Fairfone maakt telefoons met eerlijke materialen die makkelijk zelf te repareren zijn. Medeoprichter Bas van Abel wilde de productieketen volledig transparant maken, in de hoop dat consumenten steeds kritischer worden. “We moeten langer met mobiele telefoons doen,” vertelde hij gisteren. “Dat kan ook makkelijk, want met de huidige processorkracht heb je echt niet elk jaar een nieuw model nodig.”

Fairphone toestellen zijn ‘modulair’, wat betekent dat de gebruiker gemakkelijk zelf onderdelen kan repareren of vervangen. Hoewel het bedrijf daarmee een prestigieuze Europese internetprijs won, de Lovie Award, heeft het initiatief nog weinig navolging gekregen.

Sterker nog: steeds vaker worden toestellen gelijmd, waardoor ze door consumenten niet kunnen worden opengemaakt. De batterij kan ook zelden worden vervangen. Van Andel: “Dit soort toestellen krijgt wel een tweede leven, maar vaak in landen waar geen recyclingmogelijkheden zijn. Ze belanden op de schroothoop.”

Eigen onderzoek van Fairphone toont aan dat een modulair ontwerp flink kan bijdragen aan de duurzaamheid. Al moest Van Abel toegeven dat er nog een lange weg is te gaan. Het bedrijf heeft 125.000 smartphones verkocht, dat valt in het niet bij de miljoenen exemplaren die Apple, Samsung en anderen afzetten. “We concurreren inderdaad niet op specs,” aldus Van Andel.

Een expert van reparatiebedrijf iFixit ziet wel een mentaliteitsverandering. Fabrikanten kiezen hun materialen selectiever. De markt van gereviseerde toestellen, waarbij gebruikte toestellen nieuwe componenten krijgen, helpt ook om de schroothoop te beperken.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond