Deel dit artikel
-

Groeigeld voor Duitse tegenhanger van Blendle

Het Duitse Niiu brengt een app uit die de artikelen uit dertig kranten en tijdschriften digitaal ontsluit. Het bedrijf heeft een kapitaalinjectie gekregen om meer uitgevers aan te sluiten en de app te vermarkten.

Niiu probeert, net als Blendle in Nederland, een brug te slaan tussen de traditionele papieren uitgeverswereld en het digitale domein waar de consument steeds meer tijd in doorbrengt.

Belangstellenden nemen een abonnement van tien euro per maand en mogen daarvoor dagelijks veertig artikelen lezen. Dat zijn items die in lokale, regionale en nationale verschenen. Daarvoor zijn contracten gesloten met dertig uitgevers, een aantal dat in de komende maanden moet groeien.

Net als zijn Nederlandse tegenhanger toont de Duitse app de tekst in prettig leesbaar formaat. Het is eveneens mogelijk om alarmbelletjes op bepaalde trefwoorden te zetten, zodat de lezer de berichtgeving over bepaalde zaken niet mist. Ook is het toegestaan om artikelen met derden te delen per e-mail en social media.

De sociale component bij Niiu is echter niet zo belangrijk en sterk doorontwikkeld als bij Blendle. Daarnaast is het niet mogelijk om de verhalen uit de aangesloten kranten en tijdschriften via het web te lezen. Het enige beschikbare kanaal is de iPad.

Met het geld van investeerders Gutenberg, intan Media-Service, Metacrew Ventures en Corporate Counsellors willen de ondernemers hun dienst gaan opschalen: meer aangesloten titels en meer lezers werven. De uitgevers delen daarbij in de inkomsten.

Over de omvang van de investering doen de partijen geen mededeling (PDF)

Een eerste kritiek luidt dat het aanbod van dertig titels te mager is en dat het nieuws als ‘oud’ kan worden ervaren.

Deel dit bericht

2 Reacties

Martijn Bos

De vergelijking met Bende gaat naar mijn idee niet op. Ik betaal aan Blendle helemaal geen abonnementskosten. Ik kan rustig in de kranten kijken en betaal uitsluitend voor de artikelen die ik lees (tussen de 10 en 79 cent, per artikel). Ik lees misschien maar 4 artikelen per week, waardoor de kosten zeer beperkt zijn.

Hans Voorn

Heerlijk dat Blendle, avonds de Telegraaf van de volgende dag lezen en morgens de NRC Next van die middag ;-))

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond