Deel dit artikel
-

Groen licht voor fusie Ziggo Vodafone

De Europese Commissie ziet geen bezwaren tegen de fusie van kabelaar Ziggo en de Nederlandse tak van Vodafone. Maar die laatste moet dan wel vast internet en vaste telefonie laten vallen.

Vodafone had dat overigens zelf al voorgesteld. De diensten werden via het netwerk van KPN aangeboden, en kunnen makkelijk worden gestaakt. De belangrijkste beperking is dat de combinatie niet in heel Nederland zijn diensten kan aanbieden. In Zeeland, delen van Friesland en in diverse plaatsen in het land heeft Ziggo geen eigen netwerk liggen.

Door de goedgekeurde bundeling van activiteiten kunnen Ziggo en Vodafone de concurrentie met KPN beter aan. Ziggo had tot dusverre wel mobiele telefonie, maar was aangewezen op netwerken van derden.

Jeroen Hoencamp wordt CEO van de joint venture van Vodafone en Liberty Global (Ziggo). Ritchy Drost wordt CFO. Hoencamp leidt momenteel de Britse organisatie van Vodafone. Zeker twaalf jaar werkte hij voor de Nederlandse organisatie. Nog langer geleden werkte hij voor Canon.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) krijg geen kans meer om de fusie te onderzoeken. Dat verzoek is door Brussel afgewezen. ACM bekijkt nog wel of er aanpassing of aanscherping nodig is van de huidige regels zodat er voldoende toegangsmogelijkheden blijven voor concurrenten op de netwerken.

De Consumentenbond maakt zich zorgen. Door de toenemende consolidatie in de telecommarkt blijft er op termijn te weinig concurrentie over, zegt de belangenorganisatie in een brief aan de Europese Commissie. ‘In het verleden heeft Vodafone geprobeerd toegang te krijgen tot het kabelnetwerk van Ziggo met het argument dat er te weinig keuzevrijheid was voor consumenten en dat een derde partij hard nodig was.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond