Deel dit artikel
-

Grootste DM-klacht: het ontbreken van Afmeldlink e-mail

Het ontbreken van een afmeldlink onder commerciële e-mailings is nog steeds de meest voorkomende klacht die het privacyloket van DM-organisatie DDMA hoort.

Meer dan de helft van de ruim zeventig klachten die DDMA in 2011 ontving op zijn Privacywaarborg.nl ging over het ontbreken van een afmeldlink. E-mailnieuwsbrieven moeten wettelijk gezien een afmeldoptie bevatten waarmee de ontvanger zich met een klik op de knop uitschrijft. Dat is nog niet overal praktijk.

Namen van de schenders van deze regel noemt DDMA niet. Maar de praktijk is, dat het soort organisaties die de afmeldlink onthouden varieert van kleine winkels tot grotere maatschappelijke organisaties.

Veertien procent van de bijna honderd klachten, is niet opgelost. Tien procent bleek ongegrond. De overige driekwart is na tussenkomst van de DDMA verholpen.

DDMA-directeur Diana Janssen: ‘Het bestaande overheidstoezicht heeft bijvoorbeeld niet de mogelijkheden om iedere klacht in behandeling te nemen en focust zich op de excessen. Logisch, maar als consument blijf je met je probleem zitten.’

De andere helft van de klachten die Privacywaarborg.nl in 2011 ontving, ging over online lead generation via prijsvragen en enquêtes en telemarketing.

Het aantal klachten over het ontbreken van de afmeldlink bij e-mailnieuwsbrieven lag in 2010 met 67 lager dan de 73 in 2011. Opvallend is ook, dat er dit jaar voor een eerst een klacht was over ‘gedragsgebaseerde reclame’ (behavioural targeting).

DDMA heeft 164 leden. Honderdtwintig van hen mogen het Privacywaarborglogo voeren omdat ze na toetsing aan de wettelijke regels blijken te voldoen. Zeventien van de 164 leden scoort nog onvoldoende op de naleving van de privacyregels die het lidmaatschap van DDMA met zich meebrengt:

Foto: Toni Protto (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Ewald van der Hoop

Onder een afmeldlink wordt niet verstaan een mailto-link, zoals ik vaak onder mailings aantref. Ergerlijk.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond