Deel dit artikel
-

Grote reorganisatie Google, krijgt nieuwe houdstermaatschappij

Google wordt onderdeel van een nieuwe houdstermaatschappij Alphabet, geleid door oprichters Sergey Brin en Larry Page. Sundar Pichai blijft de topman van Google, het onderdeel dat zich zal blijven bezighouden met Android, Chrome en de zoekmachine.

Google wil wat meer structuur aanbrengen in de vele activiteiten die in de loop der jaren zijn ontwikkeld. Er komen bijvoorbeeld aparte bedrijven voor de medische activiteiten, inclusief Calico, dat zich op onderzoek naar het verlengen van de levensverwachting van mensen. In feite worden daarmee alle meer experimentele activiteiten losgekoppeld van het ‘oude’ Google, waardoor ze ook meer zelfstandig kunnen opereren.

‘We hebben veel dingen gedaan die op dat moment gek leken’, schrijft Page. ‘Veel van die dingen hebben nu meer dan een miljard gebruikers, zoals Google Maps, YouTube, Chrome en Android. En daar houdt het niet op. We proberen nog steeds dingen te doen die andere mensen gek vinden, maar waar wij erg enthousiast over zijn.’

Vanaf het vierde kwartaal worden de financiële resultaten van Google dan ook los gemeld van die van de andere onderdelen, namelijk als GOOGL en GOOG. Beleggers krijgen daardoor ook meer inzicht in de diverse onderdelen, al is niet de verwachting dat van elk onderdeel een balans wordt opgemaakt.

Volgens Page is de naam Alphabet gekozen omdat het ‘een verzameling van letters is die een taal vertegenwoordigen’. Alphabet heeft abc.xyx als domeinnaam gekregen, simpelweg omdat alphabet.com al bezet was (eigendom van autofabrikant BMW).

Ondanks de reorganisatie is er niet heel veel veranderd. Larry Page was al sinds oktober bezig met een nieuwe structuur, toen hij Pichai als hoofd van alle ‘klassieke’ Google producten benoemde. Het ‘nieuwe’ Google team ziet er dan ook als volgt uit:

* Tony Fadell leidt Nest Labs, verantwoordelijk voor hardware
* Arthur Levinson blijft directeur van Calico
* Craig Barratt overziet breedbandleverancier Google Fiber
* Dan Doctoroff leidt Sidewalk Labs, dat zich richt op stedelijke problematiek
* Sergey Brin leidt Google X, het lab met zelfrijdende auto’s, drones en internetballonnen
* David Lawee is hoofd Googe Capital en Bill Maris hoofd Google Ventures
* Ruth Porat wordt CFO van Google en Alphabet

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond