Deel dit artikel
-

Habbo sluit chat na pedofiele klachten

Online kinderspel Habbo sluit wereldwijd de chat en om alle mogelijke onderlinge conversaties tussen leden te voorkomen. Het wordt stil in de kinderwereld. Pedofielen misbruiken de site om contact met kinderen te leggen.

“Chat, maak nieuwe vrienden, doe mee en val op!” Klinkt het op de Nederlandse site van Habbo. Maar dat is feitelijk niet meer mogelijk. Na berichten over pedofilie op de Engelse site van het kinderspel is de chat tijdelijk gesloten. “Een kwestie van dagen”, aldus Vincent Beerends van Habbo in Nederland.

“Omdat een heel klein deel van onze gebruikers de community misbruikt, moeten we alle gesprekken op de site staken”, aldus directeur Paul LaFontaine van moederbedrijf Sulake over Habbo.

Met de term ‘misbruik’ refereert hij aan een onderzoek van de Engelse tv-zender Channel 4. Die constateerde dat Habbo een vrijhaven is voor pedofielen. Volwassenen zouden grenzenloos contact kunnen zoeken en leggen met kinderen. Dat zou zelfs tot sexueel misbruik hebben geleid. De contacten kwamen via de chat tot stand.

“Mensen hadden sex met me zonder dat ik dat wilde”, aldus de Engelse Channel 4-producente die duizenden gevallen van sexuele bejegingen van jongeren zag voltrekken.

Beerends: “We zijn erg geschokt.”

Adverteerders WH Smith en Tesco staken de verkoop van Habbokaarten in hun winkels. Investeerder Balderton wil zich terugtrekken als aandeelhouder in het Finse bedrijf.

De Nederlandse licentie van Habbo is in handen van De Telegraaf.

Deel dit bericht

1 Reactie

Grey Wolf

Ik wil allereerst zeggen dat ik geschokt ben door dit nieuws. Opnieuw een bewijs dat de media eerder schadelijk is dan daadwerkelijk informatief is. Hoe dúrft dat mens van Channel4 zelfs maar de suggestie te wekken dat zij vrijwel iedere keer dat ze inlogde sexueel is benaderd? Überhaupt, kan íemand mij vertellen hoe zij serieus genomen had kunnen worden? In een reportage naar pedofiele op habb doe je je als hoogstwaarschijnlijk overrijpe dame voor als een 11jarig meisje. Goh, wat was dat woord nou… Oh ja, pedofilie was waar ik naar zocht!
Maar wat mij eigenlijk het meest steekt is de reactie van Sulake op dit bericht. In plaats van Channel4 direct voor het gerecht te slepen wegens smaad en aanzet tot pedofilie besluiten zij zich van hun beste kant te laten zien en braaf te gaan liggen, wachtend tot ze geschopt worden. Hoe dúrven jullie jezelf de hoeders van deze community te noemen als jullie op het moment dat het even wat minder loopt die community compleet monddood maken?
Habbo zonder chatfunctie is als een turkse pizza bestellen en enkel knoflooksaus en sambal over je handen geknepen krijgen. Het dient vast een functie, maar er mankeert iets. Oh ja, hetgeen waar het om draait is er niet meer.
Geachte habbo’s, ik hoop dat dit voor jullie een les is dat de media niet meer de hoeders van de maatschappij zijn die ze ooit waren. De media is puur uit op eigen gewin, in haar geval een uniforme samenleving waar iedereen braaf doet wat zij die maatschappij opdraagt. Val hier niet voor.
Gun Sulake een tweede kans als zij besluiten eindelijk eens besluit zichzelf niet compleet te ruïneren, maar weet wel dat je dit NOOIT meer mag laten gebeuren.
Voor Sulake: Is het daadwerkelijk zo verschrikkelijk überhaupt? Als dat zo is, waarom is dan de Negeer knop in het leven geroepen? Waarom is ooit de wegsturen knop in het leven geroepen? Waar zijn de mods voor als jullie je claims van een veilig hotel niet eens durven te verdedigen?
Natuurlijk is pedofilie per definitie verkeerd en is cybersex niet de norm die gesteld is bij oprichting van het Hotel. Maar vraag jezelf eens af, is het niet beter als jongeren er in een digitale omgeving mee in aanraking komen? Waar de weg naar buiten simpelweg het kruisje is, of in het geval van habb, de “Naar het Hotel Overzicht” functie? Wat Channel4 claimt dat er gaande is in Habbo is de realiteit van vandaag de dag. Willen jullie als organisatie die zich altijd heeft ingezet voor jeugd, overal in de westerse wereld, daadwerkelijk weglopen voor de kans te kunnen claimen dat jongeren voorbereid worden op de grote boze mensen wereld? Ik zeg NIET dat jullie moeten goedkeuren, maar ik zeg wel dat het beleid wat er was ruim voldoende was. Als je iets wílt vinden ga je het toch wel vinden.

Ik hoop dat mijn bericht niet zomaar verwijderd wordt, ik hoop dat een ieder die het leest er over na zal denken en er zijn of haar eigen mening bij zou vormen. Als de media ons niet meer de kans geeft ons eigen beeld te vormen, dan moet er toch iemand opstaan om dat wel te doen.

– The Voice of Freedom.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond