Deel dit artikel
-

Hands-on: Google Nexus 6P

Google heeft de traditie van een jaarlijks Nexus-toestel doorbroken, het zijn er dit keer namelijk twee: De Nexus 5X (ontworpen door LG Electronics) en de Nexus 6P (ontwikkeld door Huawei). Deze laatste wordt in de pers beschreven als ‘de beste Androidtelefoon’ ooit. Een terechte waardering?

De Nexus-toestellen worden door Google jaarlijks ontwikkeld in samenwerking met een grote OEM (Original Equipment Manufacturer), een fabrikant die voor het grootste deel verantwoordelijk is voor de productie en gedeeltelijk helpt in het ontwerpen van het toestel. Ondertussen is het een prestige geworden wie deze taak op zich mag nemen.

Android 6.0
Eén van de voordelen van een Nexus-phone is dat er de allerlaatste versie van Android op staat, in dit geval Android 6.0 Marshmallow. Je krijgt met deze telefoon ook gelijk de eerste updates zodra die er zijn. Het is tevens een Androidversie zonder enige aanpassingen van de fabrikant met een grafische laag eroverheen of allerlei apps die niet standaard zijn. Android zoals Google het heeft bedoeld en voor de echte fans vaak de belangrijkste beweegreden om een Nexus-phone te kopen.

Overigens is Android 6.0 niet zo schokkend anders dan de vorige versie. Drie grote aanpassingen: De functie ‘Now on tap’ laat je in elke applicatie met één knop alle context gerelateerde info zien, een slimmer gebruik van de accu geeft je nog net die laatste minuten extra en per app is er nu gegevenstoegang te bepalen.

Alles achter glas
De Nexus 6P is net als de iPhone 6S, volledig van aluminium gemaakt. Sterk en solide, maar verre van ideaal voor radiosignalen die hier langs moeten. De iPhone 6S heeft dit opgelost door de antenne weg te werken in een grijze band onder de camera, de Nexus 6P heeft deze bovenin geplaatst, achter een verdikking met glazen plaat. Hier vind je ook de NFC chip en de cameralens.

Aan de voorkant is hetzelfde Gorilla Glass 4 als bij de Samsung Galaxy 6 te vinden. Hierachter een 5,7 inch-OLED beeldscherm met een resolutie van 2560×1440, ook wel WQHD genoemd. Er is een pixeldichtheid van 518 ppi waar te nemen of eerder gezegd, niet waar te nemen, aangezien dit ver boven de retinaresolutie van 327 ppi ligt. Het resultaat is een super strak en scherp beeld, met een hoog contrast, rustig voor de ogen, maar ook prima voor gamen en het kijken van films.

Nexus6P-6580610

Baksteen
Met zijn afmetingen van 159,3 x 77,8 x 7,3 mm is het beste een flinke plak in je handen. Voor mijn handen is de Nexus 6P net iets te groot. Het is ook een aardig gladde rakker en door het formaat is ie me toch wel een paar keer ontglipt. Hij is ook niet heel licht met zijn 178 gram, maar dat is waarschijnlijk te danken aan de 3450 mAh accu die wordt gebruikt, daar kom je een dag wel mee door.

USB Type-C
De Nexus 6P maakt gebruik van de nieuwe USB Type-C-aansluiting. Geen gepriegel meer met micro-USB, de aansluiting is omkeerbaar en kent geen onder of boven. Vergelijkbaar met de lightning-aansluiting op de iPhone. USB Type-C kan echter tot 20V en 5A aan en dus aanzienlijk kortere laadtijden. Helaas is de mogelijkheid van draadloos laden komen te vervallen, zeker met de introductie van een nieuwe aansluiting, was dit wel een aangename bijkomstigheid geweest.

Imprint
Midden op de achterkant bevindt zich ook een vingerafdruksensor, Nexus Imprint. Deze wordt niet alleen gebruikt voor het ontgrendelen, ook voor het opstarten uit de standby-modus. De vingerherkenning is vliegensvlug, binnen een seconde is de Nexus 6P aan en ontgrendeld. Aangezien er bij elke vingerscan nog wordt ‘bijgeleerd’, is deze herkenning per keer beter.

Stereo
Aan de voorkant is boven en onder een kleine luidspreker te vinden achter een klein spleetje in het glas. Het geluid klinkt echt erbarmelijk slecht. Het is een dun geknepen, scherp geluid met een vervelende faseverschuiving in het stereobeeld. Een mono-luidspreker aan de onderkant, die de kast als klankkast gebruikt, heeft nog steeds mijn voorkeur.

Camera
Bij het maken van foto’s viel het me gelijk al op dat dit heel goed zou gaan uitpakken. Er wordt op de achterkant gebruik gemaakt van een lichtgevoelige f/2,0-lens en een 12,3 MP-sensor. Aan de voorzijde ook een verassend goeie ‘selfie’-camera van 8MP en een f/2,4 gevoeligheid. De resultaten waren dan ook zeer bevredigend. Filmen in 1080P HD-formaat kan bij beide camera’s, zo kon ik gelijk mooi een korte impressie filmen waarbij ik de voor- en achtercamera met elkaar afwissel:

Snelheid
De Nexus 6P heeft een Snapdragon810 2,0 GHz octa-core-processor, samen met 3GB werkgeheugen en prima combi voor een snel reagerend systeem, maar niet uitzonderlijk. In de benchmarktests werd hij in de grafische tests nogal eens door zijn voorganger, de Nexus 6, ingehaald en stroomgebruik en AnTuTu-benchmark zwaar overtroffen door de Galaxy Note 5, een vergelijkbare smartphone.

Conclusie
De Nexus 6P is een prima Android smartphone zonder poespas, met een prachtige constructie en een redelijke processor. Ondanks de stevige prijs, zullen de Nexus-fans hier zeker geen miskoop aan hebben, maar de beste Android Phone van 2015….nee, dat niet.

Specificaties
Afmetingen: 159,3 x 77,8 x 7,3 mm
Gewicht: 178 g
Scherm: 5,7″
Resolutie: 2560×1440
Accu: 3450 mAh
Camera: 12,3 MP en 8 MP
Geheugen: 32 GB, 64 GB, 128 GB
Processor: Qualcomm® Snapdragon™ 810 v2.1, 2,0 GHz octa-core 64-bits
Kleur: Aluminium, Graphite, Frost
Prijs: vanaf 649 euro

Deel dit bericht

6 Reacties

FaalHaas

Meest ongefundeerde recensie van 2016? Maakt een goede kans, maar het jaar is nog jong.

Faler

weer 3 minuten van me dag verspeeld…

Sander van der Heide

@FaalHaas: Ongefundeerd? vertel!

Rob

@Faalhaas Waarom ongefundeerd? Prima stuk met alleen maar feiten.
Jammer dat de Nexus 6p zo’n grote joekel is en het geluid tegenvalt.

Gert

Snap de opmerking over het geluid niet. Is juist perfect bij mij. En veel beter dan al mijn voorgaande telefoons. Dus… Misschien toch eens naar je instellingen kijken voordat je een recensie schrijft?

Atto

Ik ben akkoord met jou Gert. Het geluid vind ik ook perfect en veel beter dan vorige telefoons.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond