Deel dit artikel
-

Hands-on: iPad Pro 9,7 inch

De tabletmarkt is al enige tijd verzadigd, en dat merkt Apple maar al te goed. Ieder kwartaal meldt het bedrijf teruglopende verkopen van zijn iPads. Om die negatieve spiraal te doorbreken, was het onvermijdelijk dat Apple een paar grote stappen moest maken. Na de grootformaat iPad Pro verscheen afgelopen week het kleinere broertje.

Apple houdt de oude iPad Air (najaar 2014) nog even in de lucht, maar het lijkt erop dat de 9.7 inch iPad Pro bedoeld is als zijn opvolger. En die komt net op tijd. Voor gebruikers was er steeds minder vaak een aanleiding om hun iPad om te ruilen voor een nieuwer model. Die weliswaar weer een tikkeltje sneller was, maar op de keper beschouwd niet heel veel nieuws te bieden had.

De 9,7 inch iPad Pro voegt toe wat iPad gebruikers tot dusverre moesten ontberen. Eindelijk heeft de iPad dan stereoluidsprekers, waarmee goedkope Android-tablets al veel langer waren uitgerust. Sterker nog: net als de de grote iPad Pro zijn het er vier. Of je de iPad nu horizontaal of verticaal houdt, je hebt altijd vol geluid. Toegegeven: met wat minder laag dan bij de iPad Pro, maar zeker niet blikkerig.

De Apple Pencil die Apple voor de grote iPad Pro levert, werkt ook met deze iPad Pro. En er is een (Apple) coverkeyboard beschikbaar, al is die met 169 euro schandalig duur.

De grote 12 inch iPad Pro is niet echt handig om mee te nemen, de 9.7 inch heeft voor alledaags gebruik de ideale afmetingen. Verschillen tussen de grote en kleinere iPad Pro zijn er afgezien van het schermformaat overigens wel, de iPad Pro 9.7 inch is niet zonder meer een kleine versie van het grote model. In beide modellen zit de A9X-chip ingebouwd, maar de hoeveelheid RAM is bij de 9,67 inch versie beperkt tot 2GB. De kloksnelheid van het kleine model is iets lager.

De pixeldichtheid is hetzelfde, maar het scherm van de 9,7 inch versie heeft een iets lagere resolutie. De grote versie werkt verder met USB 3, de Lightning poort van de kleine versie kan alleen USB2-snelheden aan. En toch: de gemiddelde gebruiker zal het verschil niet echt merken.

Niet in alles is de 9,7 inch is een (iets) mindere kopie van zijn grote broer: het scherm is zelfs iets beter en voorzien van de nieuwe True Tone-functie die blijkbaar nog niet klaar was voor de iPad Pro. Daarmee past de iPad past continu de kleurtemperatuur van het scherm aan, afgestemd op de omgeving. Al moet gezegd dat we daar niet heel veel van merken. Het scherm reflecteert verder 40 procent minder dan de iPad Air 2, wat toch wel erg handig is bij veel zonlicht. Verder is de helderheid van het scherm met 500 nits beter dan van de iPad Air.

In de kleine iPad Pro zit zelfs een 12 megapixelcamera in, met flitser. De grote broer moet het stellen met een camera van ‘slechts’ 8 megapixel. Het formaat is klein genoeg voor gebruik van fotografie, dus lag de hogere kwaliteit voor de hand. Wie vaak foto’s in archieven moet maken van documenten en boeken, zal de hogere resolutie zeker kunnen waarderen. Hij kan trouwens ook video in 4K opnemen, net als de iPhone 6s (3840 x 2160 pixels). Enig nadeel is dat de camera wat uitsteekt.

Dat laatste is ook ongeveer het enige waaraan je de iPad Pro herkent. Haal je hem schoon uit de doos dan zul je maar weinig uiterlijke verschillen zien met de iPad Air. Hij is even groot en is niet zwaarder.

De iPad blijft zonder twijfel de beste tablet op de markt, en de iPad Pro 9.7 inch kun je zien als de iPad Air Plus. Grote snelheidsverschillen met de iPad Air hebben we overigens niet gemerkt, wel met de grotere iPad Pro, maar het stereogeluid en de aanzienlijk verbeterde camera zijn belangrijke toevoegingen die een eventuele vervanging van een bestaand model rechtvaardigen.

De prijs van de iPad Pro 9,7-inch begint bij  689 euro. Daarvoor krijgt je WiFi en 32 GB aan opslag. Dat is aan de krappe kant. Voor 128 GB betaal je weliswaar 200 euro meer, maar een overbodige luxe is het zeker niet. Wil je ook 4G dan kost dat nog eens 150 extra. Aangezien WiFi tegenwoordig bijna overal aanwezig is en databundels nog altijd niet onbeperkt zijn, kun je 4G gerust achterwege laten.

 

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond