Deel dit artikel
-

Hands-on: Parrot Zik 2.0

Parrot heeft een opvolger uitgebracht van haar, naar eigen zeggen, ‘meest geavanceerde audiokoptelefoon ter wereld’: de Parrot Zik 2.0. Is dat ook echt zo? Wij probeerden hem uit.

Het betreft een draadloze (Bluetooth) audiokoptelefoon met actieve ruisonderdrukking. Door deze technologie (maar ook door het feit dat dit een ‘over the ear’ koptelefoon betreft) is de headset erg geschikt om te gebruiken in lawaaiige omgevingen. Denk aan flex-werkplekken in open ruimtes. De vier ingebouwde microfoons analyseren het omgevings- en het afgespeelde geluid en filteren deze vervolgens zo veel mogelijk uit.

Verder beschikt de headset ook over een microfoon om bellen via GSM of vanaf je laptop via MS Lync of Skype. Bediening (start/stop, vorig/volgend/ volume +/-) gaat nog steeds via aanraakbewegingen op de rechter oorschelp.

Verbeteringen ten opzichte van het vorige model.
De Parrot Zik 2.0 heeft nog steeds het bijzondere design waarmee hij erg opvalt, maar hij is wel iets slanker geworden en ronder uitgevoerd waar versie 1.0 nog wel als hoekig en misschien zelf wel een beetje lomp werd ervaren. Ook is het aantal leverbare kleuren uitgebreid en zijn de oorschelpen aan de buitenzijde nu van hetzelfde type leer voorzien als aan de binnenzijde, het ziet er allemaal net iets meer ‘slick’ uit. Ook is hij iets lichter van gewicht geworden.

Maar er zijn ook verbeteringen doorgevoerd in de software, zoals:

  • De actieve ruisonderdrukking is nu handmatig via de app op basis van je omgeving aan te passen. Daar waar deze bij versie 1 aan- of uitgezet kon worden, kan dit nu in versie 2 naar de situatie aangepast worden. Dat klinkt als logisch, immers elke omgeving heeft ander achtergrondgeluid, maar mij geeft dit alleen maar configuratie stress. Nu moet ik zelf weer gaan zitten ‘tweaken’ per situatie, terwijl ik als luie gebruiker dit eigenlijk alleen maar aan of uit wil kunnen zetten, de software moet maar zo slim zijn om voor mij de juiste instelling te bepalen per situatie.
  • Indien je provider het ondersteunt kun je nu ook bellen via Voice-HD.
  • Het aantal ‘presets’ van de equalizer en de concert hall settings zijn uitgebreid en natuurlijk ook zelf samen te stellen. En, social als we tegenwoordig zijn, te delen met anderen.
  • Een andere nieuwe techy feature is de ‘text to speech for Caller ID’. In verschillende talen (maar helaas nog geen Nederlands) kan de naam van de beller worden uitgesproken door de headset als je wordt gebeld, zodat je het toestel in je broekzak kunt laten zitten. Immers kun je een gesprek aannemen of afwijzen middels de touch-bediening op de rechteroorschelp.

Ondersteuning op mobile
Zowel voor Android als iPhone (Windows Phone is nog niet ondersteund door de Zik 2.0) heeft Parrot prachtige apps uitgebracht waarmee het maximale uit de koptelefoon is te halen. De functionaliteit hier gaat verder dan de ondersteuning op de desktop. Denk hierbij aan de equalizer en concert hall settings, power save en firmware updates.


Het gebruik op Windows en Mac OS-X
Mijn ervaring met de compatibiliteit van ingebouwde Intel Bluetoothhardware in sommige Windows laptops is dat er nog al eens problemen zijn met de drivers, waardoor het toevoegen van nieuwe Bluetooth-apparaten problematisch kan zijn. Het heeft heeft dan ook de nodige uurtjes gekost om de Parrot te laten werken met mijn Samsung Windows Ultrabook (tip).

De koppeling met de MacBook Pro was in drie minuten gefixed en zo was ook in Skype de headset automatisch als voorkeursapparaat ingesteld voor zowel de microfoon als de speakers.

Bellen met de headset
Het is wel even wennen aan het telefoneren met een ‘over the ear’ headset als deze. Immers wordt je eigen stemgeluid behoorlijk afgeschermd en dan besef je pas hoezeer je eigen stemgeluid toch een belangrijk onderdeel voor jezelf is bij het praten en vooral ook bellen met anderen. Ik betrapte me er op dat ik toch steeds weer één schelp van mijn oor afschoof zodat ik met een koptelefoon schuin op mijn hoofd zat te bellen. Dat moet er raar uitgezien hebben!

Overigens is dit niet zozeer Parrot aan te schrijven als wel aan het principe van een ‘over the ear’ headset. Hier ligt wel een kans voor Parrot: in een toekomstige firmware update zou ze deze hardware kunnen verbeteren door het sterker laten horen van je eigen stem in de oorschelpen tijdens een telefoongesprek.

Ik zie hier overigens een analoog met een Tesla: hardware met een prachtig design dat in de loop der tijd steeds geavanceerder en bruikbaarder wordt, enkel door firmware updates.

Batterijduur
Bijzonder is dat deze nieuwe versie Zik nog is uitgebracht met Bluetoothversie 3 en niet de energiezuinige versie 4.

Met actieve ruisonderdrukking aan is de gemiddelde draadloze gebruiksduur zo’n vijf uur. Overigens is het accuutje er gemakkelijk uit te halen, dus voor een lange vlucht in het vliegtuig zou je een extra opgeladen accu (€29,95) mee kunnen nemen. Mocht je accu helemaal leeg zijn dan kun je altijd nog via een mini-jackkabel kabel luisteren.

Geluidskwaliteit.
Laat ik vooropstellen dat ik geen geluidsexpert ben. Ook in de auto luister ik alleen nog naar online streaming muziek en dit zal verre van uitstekende kwaliteit zijn, maar ik vind het prima. Ik kan dan ook niet anders dan als doorsnee-gebruiker oordelen dat deze Parrot Zik 2.0 koptelefoon een prachtig geluid geeft. Zowel bij het bellen (geen klachten gekregen van mijn gesprekspartners over mijn verstaanbaarheid) als ook de kwaliteit van muziek of film die vanaf smartphone of laptop gespeeld wordt. Het geluid klinkt vol, rijk en dynamisch. Dit komt natuurlijk ook omdat achtergrondgeluiden zo goed als uitgefilterd worden. Zo is film kijken in het vliegtuig een verademing: het motorgedreun van de 747 verdwijnt bijna helemaal, dat werkt fantastisch!

Het lijkt me mogelijk dat een betere kwaliteit koptelefoon zonder ruisonderdrukking per saldo nog steeds iets minder goed klinkt dan deze Parrot Zik. Maar zoals gezegd: ik ben geen audio-kenner!

Conclusie
De headset is stevig aan de prijs (ongeveer 300 euro), maar zeker geen miskoop als je je wilt afschermen voor omgevingsgeluid tijdens het luisteren naar muziek of als je regelmatig vliegt. Wat mij betreft draadloos één van de belangrijkste eigenschappen van een headset, nog veel belangrijker dan voor bijvoorbeeld een muis of keyboard. Parrot heeft hier met de Parrot Zik 2.0 een goed product neergezet.

Eén verandering die wellicht niet geheel een verbetering is, betreft de verplaatsing van de aan-/uitknop. Bij het afnemen van de headset druk je deze nu nog wel eens per ongeluk in en dus schakel je hem ongewild uit. Bij versie 1.0 zat deze op de onderkant en was dit geen issue. Als je al een Zik versie 1 bezit, is een upgrade niet noodzakelijk, hoogstens een prettige luxe upgrade.

Tot slot het antwoord op mijn vraag uit de inleiding: Neen, want in de professionele audio-industrie zijn er ongetwijfeld geavanceerdere headsets te vinden. Maar voor de consumentenmarkt maakt de Parrot wat mij betreft wel een goede kans op de titel voor meest geavanceerde koptelefoon.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond