Deel dit artikel
-

Hands-on: Samsung Gear S, een telefoon voor op vakantie

De Samsung Gear S is meer dan een verlengstuk van je smartphone, het is het enige slimme horloge dat alles aan boord heeft wat een smartphone ook heeft. Nou ja, bijna alles.

Het kleine vernuft weegt slechts 67 gram en is ongeveer zes bij vier centimeter groot. Dat heeft te maken met het twee inch gebogen AMOLED-display. Met een resolutie van 480 x 360 en een resolutie van 300 ppi, een genot om naar te kijken. Een mooi diep zwart met heldere kleuren die redelijk overeind blijven in direct zonlicht, in ieder geval beter dan wat ik tot nu toe heb gezien bij de smartwatches. Het is niet alleen prettig om naar te kijken, maar ook om aan te raken. Juist die kromming voelt heel natuurlijk aan en reageert lekker snel.

Onder het beeldscherm zit een lading aan technologie die je gewend bent terug te vinden in een smartphone: een versnellingsmeter, een gyroscoop, een dualcore 1GHz processor, 512MB RAM geheugen, 4GB opslag, Bluetooth 4.1, WiFi, GPS, Glonass (Russische GPS), 2G, 3G, een nano-SIM slot en een 300 mAh batterij.

Dat is nog niet alles, aan de buitenkant zit ook nog van alles, zonder dat je het bijna merkt: een omgevingslichtsensor, een UV-sensor, thuisknop en onderop een hartslagsensor en een connector voor het dockingedeelte die via USB 2.0 communiceert en oplaadt.

De meeste besprekingen geven erg af op de grootte van het horloge, maar door zijn gebogen vorm vind ik het persoonlijk geen probleem, eerder zelfs een voordeel. De bediening verloopt hierdoor erg makkelijk (vergeleken met de Apple Watch zie je ook nog iets van het beeldscherm als je je vinger erop plaatst) en je kunt een groter fonttype kiezen dan wat je normaal op een ander horloge zou doen.

De Gear S is volledig autonoom te gebruiken, maar voor het installeren van apps en software updates heb je toch een smartphone nodig. De bottleneck is dat deze smartphone er eentje van Samsung moet zijn en dan ook van een bepaald type (in totaal twaalf modellen, waaronder Galaxy S4 en hoger). Dit ligt hoofdzakelijk aan het gebruikte besturingssysteem: Tizen. Voor smartwatches is dit een prachtige Linux-besturingssysteem en zeer gebruikersvriendelijk. Het betekent wel dat er speciaal apps voor ontwikkeld moeten worden en een app als WhatsApp is bijvoorbeeld nog niet beschikbaar.

Bellen via de Gear S is geen kwelling, met een Bluetooth headset neig je juist eerder steeds in je broek te voelen waar je je telefoon hebt laten liggen. Gewoon gewenning. Zelfs zonder headset gaat het bellen prima, bij de meeste gesprekken had de overkant niet door dat ik als Michael van Knight Rider tegen mijn pols aan het praten was en gaf het kleine luidsprekertje genoeg en duidelijk geluid.

De Gear S is als aanvulling op je Samsung smartphone een luxe, maar ook weer niet overbodig. Voor veel functies kun je de smartphone in je jaszak of tas laten zitten. Als standalone telefoon, eventueel aangevuld met een Bluetooth headset en de mogelijkheid om af en toe wifi te gebruiken, ideaal als reservetelefoon voor plekken waar je liever niet een dure telefoon bij je hebt, op het water (de Gear S is IP67 waterdicht) of op vakantie.

foto door Maurizio Pesce onder licentie CC BY 2.0

Deel dit bericht

2 Reacties

Peter Gloudemans

De Samsung Gear S is natuurlijk niet het enige slimme horloge dat alles aan boord heeft, wat je met een smartphone ook kunt. Nog nooit van de Omate TrueSmart gehoord? Is namelijk al langer dan een jaar verkrijgbaar en daarop kun je zonder smartphone apps installeren. Gewoon draaiend onder Google Android, met camera voor foto’s en video’s: http://www.omate.com/smartwatch.omate.trueSmart.html

Sander van der Heide

@Peter Gloudemans, je hebt helemaal gelijk, dank voor de reminder, die was ik helemaal vergeten en volgens mij hadden ze ook nog een camera erin en een SD-slot. Dat Samsung die camera heeft weggelaten vind ik overigens niet zo heel erg, die was in de vorige versie al niet zo’n succes. Samsung is duidelijk voor de looks gegaan en dat is vergeleken met de Truesmart zeker gelukt (hoewel smaken natuurlijk verschillen). Maar wat eraan gaat komen van Omate, gaat wel heel interessant worden. Jammer alleen dat ze de Google licentie voor de playstore nooit hebben rond gekregen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond