Deel dit artikel
-

Hands-On: Android Lollipop

Er moest langer op gewacht worden dan de bedoeling was, maar gisteren arriveerde de nieuwe systeemsoftware van ’s werelds populairste mobiele systeemsoftware dan toch eindelijk over the air in Nederland, althans voor gebruikers van Google Nexus smartphones.  

De Emerce Gear-redactie kreeg Lollipop binnen op de Nexus 5, maar nog niet op de een na laatste tablet, de Nexus 7 (het model uit 2013). Volgens de laatste berichten is daar een firmwareprobleempje ontdekt. Gebruikers van Android toestellen van andere fabrikanten moeten overigens nog langer wachten, want die gebruiken eigen versies van Lollipop. Zo moeten Samsung gebruikers, afhankelijk van hun toestel, tot maart of april 2015 geduld hebben. Overigens is de nieuwe Nexus 6 ook uitgesteld vanwege een softwareprobleem.

Lollipop is de belangrijkste update van Android sinds Android 4.0 Ice Cream Sandwich uit 2011. Tussentijds verschenen er natuurlijk wel grote updates, zoals KitKat, maar die borduurden voort op het oude model.

Gebruikers die vrezen dat de gratis update hun hele toestel op de kop gaat zetten, kunnen we alvast geruststellen. Ondanks de visuele makeover onder de noemer Material Design – nieuw lettertype, vloeiende animaties, andere iconen – blijft alles heel herkenbaar. Op een paar kleine veranderingen na. De standaard Mailapp is bijvoorbeeld vervangen door Gmail (alle gegevens worden automatisch gemigreerd), er is een fitnessapp Fit toegevoegd en uiteraard hebben de vaste onderdelen een iets ander uiterlijk gekregen, maar dat is het wel zo’n beetje.

Toegegeven: onder de motorkap is er wel veel veranderd. Het energiegebruik is zuiniger, waardoor je 90 minuten langer met je smartphone zou moeten doen. De beveiliging is verbeterd. Bij het wisselen van WiFi naar mobiel netwerk wordt de verbinding niet onderbroken, wat handig is als je een VoiP gesprek voert. De audio- en videomogelijkheden zijn uitgebreid. De geheel nieuwe Android-runtime verbetert de prestaties van apps, en er is ondersteuning voor 64 bit applicaties. In het algemeen voelt Lollipop sneller aan.

Meest in het oog springend zijn de notificaties. Dit scherm wordt gecombineerd met instellingen (twee keer vegen), waar je bijvoorbeeld de schermhelderheid kunt aangeven of de zaklampfunctie kunt activeren. Bij notificaties kun je nu veel beter aangeven wat je wel of niet wilt ontvangen. Geen overbodige luxe nu Lollipop alle meldingen in het lockscreen plaatst. Wie ’s ochtends wakker wordt krijgt meteen een hele waslijst te zien van meldingen die je misschien nog even niet wilt zien.

Voorlopig blijven gebruikers nog wel zweven tussen het oude en het nieuwe Android. Het is niet te verwachten dat ontwikkelaars hun apps meteen aanpassen aan Material Design, omdat nieuwe Android versies wat minder snel worden geadopteerd. De huidige versie KitKat zal voorlopig nog wel even de markt blijven domineren.

Android gaf tot nu toe het gevoel dat Windows vele jaren geleden gaf ten opzichte van Mac OS, namelijk dat het allemaal net een stukje gelikter kon. Android ontbeert ook nu nog het designtalent dat Apple heeft, maar het gat met iOS wordt gevoelsmatig steeds kleiner.

Android heeft een paar functies die iOS gebruikers nog moeten ontberen: zo kun je inloggen onder je eigen naam op een Lollipop telefoon van een ander. Je kunt ook nog een applicatie instellen zodat alleen deze voor de gastgebruiker toegankelijk wordt.

Heel aardig is ook Tap & go: als je een nieuwe smartphone heb gekocht, kun je alle gegevens van het oude toestel overnemen door simpelweg op je oude toestel te tikken. De truc werkt echter alleen als beide toestellen over NFC beschikken. Wanneer je een nieuw Android apparaat instelt, kun je verder alle apps automatisch uit Google Play downloaden, maar Android biedt nog altijd niet zoals iOS de mogelijkheid om alle instellingen precies zo terug te zetten.

Android Lollipop is geen revolutionaire stap, maar dat was iOS 8 van Apple ook niet. Gebruikers zijn nu eenmaal niet gecharmeerd van drastische veranderingen, zoals het rumoer rond Windows 8 weer eens heeft aangetoond. Maar de voordelen ten opzichte van KitKat en eerdere versies zijn wel zodanig dat de overstap naar Lollipop absoluut valt aan te bevelen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond