Deel dit artikel
-

Hands-on: HTC One M9

De aankondiging van de HTC One M9 op het Mobile Word Congress in Barcelona begin maart werd volledig overschaduwd door de introductie van Samsungs vlaggenschip Galaxy S6. Maar ook verstokte HTC fans reageerden ietwat teleurgesteld. De M9 leek weinig meer dan een iets snellere versie van de One M8.

Het valt tegenwoordig niet mee om als mobieltjesfabrikant iedere keer weer indruk te maken en iets totaal nieuws te verzinnen. De HTC One M8 werd onthaald als een van de beste (Android) smartphones van 2014, wat hij misschien ook was, en daar kom je niet zo makkelijk meer overheen. Tenzij je, zoals Samsung bij de Galaxy S6 Edge, besluit om een scherm met kromme randen te ontwikkelen. Waarvan de meerwaarde vervolgens alom wordt betwist.

En inderdaad, de HTC One M9 is daardoor een beetje een zoek de verschillen-smartphone geworden. De M9 heeft een Snapdragon 810-processor, 3GB aan werkgeheugen, 20-megapixelcamera en 5-inch full HD-scherm.

De One M8, nog altijd verkrijgbaar, heeft daarentegen een minder snelle Snapdragon 801-processor, met maar 1GB werkgeheugen, een 4-megapixel UltraPixel-camera en eveneens een 5-inch full HD-scherm.

HTC heeft het experiment van de dual-camera aan de achterzijde van de M8 voor zijn opvolger in elk geval laten vallen. Deze twee camera’s moesten samen de ideale foto opleveren, maar dat bleek in de praktijk nogal tegen te vallen. Nu zit er maar een enkele 20,7 megapixel camera aan de achterzijde.

Het uiterlijk is daarentegen vrijwel onveranderd gebleven, met een zilveren gekromde achterkant die wel iets, maar heel heel anders aanvoelt. Het toestel is met 157 gram best zwaar, maar dat kan ook prettig worden gevonden.

De One 9 is ook behoorlijk snel, maar dat was zijn voorganger ook. De Snapdragon 810-processor presteert beter, maar de snelheidswinst is – zo blijkt uit diverse benchmarks – minimaal of in ieder geval niet echt merkbaar.

Wat fabrikanten ertoe beweegt om telkens weer een dikke laag software over Android (Lollipop) heen te gooien, is ons eerlijk gezegd een raadsel, al heeft HTC Sense een trouwe schare fans. Maar erg enthousiast werd de Gear-redactie toch bepaald niet van de applicatie BlinkFeed, dat het ANP nieuws serveert in fantasieloze kadertjes met foto’s. Het toetsenbord van HTC vertoont verder nogal irritante Taiwanese trekjes. En hoewel MS Office tegenwoordig bijna gratis geïnstalleerd kan worden, wordt de One M9 weer geleverd met Polaris Office, waarmee je Office documenten kunt delen en bewerken.

En toch is de algehele indruk best positief. Een mooi vormgegeven toestel, dat nog altijd heel prettig in de hand ligt, met zelfs nog iets meer schermruimte dan bij de Galaxy S6. Mooi vol geluid ook, vooral bij het afspelen van YouTube video’s.

Toch is de kritiek wel een beetje te begrijpen: het toestel heeft een adviesprijs van 749 euro. De vergelijkbare Galaxy S6 en iPhone 6 kosten zonder abonnement minder. De voorganger is ongeveer de helft van de One M9 en die gaat ook nog eens langer mee op een volle batterij. Het verschil bestaat eigenlijk alleen uit een veel betere kwaliteit camera van Toshiba, maar die zal voor de meeste gebruikers niet meteen de doorslag geven.

Het probleem is misschien wel dat mobieltjesfabrikanten het zich niet kunnen permitteren om eens een jaartje over te slaan en tussentijd alleen de software te vervangen. Dat zou op zich wel beter zijn omdat ze dan meer tijd hebben voor echte innovaties en de consument ook wat rust wordt gegund. Momenteel zitten fabrikanten echter gevangen in een ratrace van steeds weer snellere processoren en grotere werkgeheugens. Waardoor consumenten inderdaad gaan klagen dat er weinig nieuws onder de zon is.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond