Deel dit artikel
-

Hands-on: iPhone 6S

Het is een vast patroon aan het worden voor Apple. Om de twee jaar krijgt de iPhone een grote opknapbeurt en in het tussenliggende jaar verschijnt een iets snellere variant van het bestaande model. Apple windt er geen doekjes om: geen nieuw versienummer, maar gewoon de iPhone (Plus) 6S.

De 6S die sinds gisteren in de Nederlandse winkels ligt, biedt ten opzichte van het vorige model ogenschijnlijk geen schokkende veranderingen. De iPhone 6S die de Gear-redactie ter recensie meekreeg voor een eerste indruk, verschilt uiterlijk in geen enkel opzicht van het vorige model: de aluminiumlegering niet, het glas ook niet, terwijl die dit keer volgens Apple is gemaakt van een uniek tweeledig ionenuitwisselingsproces, en daarmee het ‘meest robuuste glas’ in een smartphone. We hebben de krastest maar achterwege gelaten.

Het scherm zorgt ook voor de enige echte innovatie in deze nieuwe iPhone: de drukgevoelige 3D Touch technologie. Door op het display te drukken kom je meteen waar je wilt zijn, belooft Apple. De speciale sensoren meten hoeveel druk je op het glas uitoefent.

Dat effect is momenteel in een beperkt aantal applicaties ingebouwd, zoals kaarten, de camera-app, mail en iMessage. Bij mail kun je bijvoorbeeld op een bericht drukken en even snel de inhoud daarvan bekijken (preview). Druk je nog even harder, dan kom je in het bericht zelf terecht.

Dat lijkt handig, maar omdat je met je duim op het bericht drukt, scherm je vaak ook een deel van de tekst af, die je trouwens ook al niet naar onderen kunt scrollen. Ook meegestuurde bestanden zijn moeilijk te ‘previewen’. Wel kun je snel een bericht doorsturen of er op reageren. Maar om eerlijk te zijn: superhandig is het niet.

Toch is deze functionaliteit veelbelovend. In feite fungeert 3D Touch als de rechtermuisknop op een smartphone en daar is eindeloos veel mee te doen, denk aan het snel vooruitspoelen van een video. Als je op een icoontje van een app drukt zie je nu al meteen een snelmenu. Houd er alleen wel rekening mee dat het gros van de apps 3D Touch nog niet ondersteunt.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

En toch: onmisbaar is het niet. Ook voor de snelheid hoef je dit toestel niet meteen in huis te halen. De iPhone voelt weer iets sneller en stabieler, maar nieuwe A9 chip leidt niet tot een enorme snelheidssprong, althans niet bij dagelijks gebruik. Ook de batterijduur gaat er niet echt op vooruit.

Nee, als er een reden is om je oude iPhone in te ruilen voor de 6S dan is het de nieuwe camera, die van 8 naar 12 megapixel gaat. Waarmee Apple zijn achterstand op de concurrentie ten minste weer wat inloopt. En je kunt er ook eindelijk 4K video’s mee schieten.

Experts blijven twisten over de kwaliteit van de foto’s. Die vinden ze flets vergeleken met die uit de nieuwste Samsung camera’s. Andere testen stellen de nieuwe camera van de iPhone 6S Plus nu zelfs boven de Sony Xperia Z5, die als topmodel camera wordt beschouwd.

De mengeling van video en fotografie levert ook nog een aardigheidje op in de vorm van Live Photos. Dat is een foto die het moment ervoor en erna ook vastlegt, waardoor hij tot leven komt wanneer je erop drukt. Nadeel is dat je Live Photos dan ook alleen op andere Apple apparatuur kunt bekijken. Ook hiervoor geldt: leuk, maar geen must.

Het valt niet mee om ieder jaar weer iets volledig nieuws voor een inmiddels aardig uitontwikkelde smartphone te bedenken, en dat is iets waar niet alleen Apple mee worstelt. Wie een iPhone 6 heeft, kan hem rustig nog een jaartje houden.

Wil je echter veel met video of film doen, dan is de ‘upgrade’ zeker de moeite de waard. Wellicht is dan de iPhone 6S Plus zelfs nog een betere optie, omdat die als enige beschikt over optische beeld­stabilisatie voor bewegende beelden.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Hij is nog steeds lelijk, nu in nog lelijkere kleur. Roze icm met die Marlies Dekkers bandjes maakt het wel heel triest. En we missen sinds dinsdag iets wat tegenwoordig ook op een telefoon hoort: volwaardige desktopfunctie bij inpluggen op extern scherm. Ik neem dit jaar een Lumia 950.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond