Deel dit artikel
-

Hands-on lab: Google TV

Een dezer dagen komt Google TV beschikbaar in Nederland dankzij Sony Nederland, die daarmee de concurrentie aangaat met Apple TV. Emerce nam de proef op de som.

Het kastje heeft de dubbele afmetingen van Apple TV en de afstandsbediening zo groot als een fors uitgevallen Android-smartphone. Voor alle duidelijkheid: de Sony NSZ-GS7 is maar een van de verschijningsvormen van Google TV, dat in velerlei soorten en maten te koop zal zijn, maar SZ-GS7 is voorlopig wel de enige Google TV die buiten de Verenigde Staten te koop is.

Google TV is dus geen televisie, maar een soort decoder die je via een niet meegeleverde HDMI-kabel op je televisie moet aansluiten. Bij de collega’s van Bright was dat aansluiten alleen al een uitdaging op zich, maar bij het Emerce Hand-on Lab verliep alles redelijk soepeltjes: we hadden beeld en geluid, en geen vertekeningen in het scherm.

Naast een HDMI-kabel is een ethernetkabel aan te raden, voor wie ten minste niet diep in het apparaat wil duiken voor de WiFi-instellingen. Die ethernetkabel stop je in je kabelmodem. Achterop zitten ook nog USB-aansluitingen.

De afstandsbediening is een plastic toetsenbordje met achterop wat knoppen en een vlakje voor het bewegen van de cursor. Maar wie dat allemaal niet wil, kan ook de Media Remote downloaden voor Android en iPhone. Ook het aanmelden daarvan verliep allemaal vrij vlot. We hebben erger meegemaakt.

Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws is de kijkervaring zelf. Wie een smart tv heeft met apps (LG, Samsung) kent de beperkingen maar al te goed: als kijker bevind je je voortdurend in een aparte omgeving waar je willekeurige apps kunt downloaden of selecteren. En dan merk je maar al te goed dat een televisie geen grootformaat tablet is. Schakelen tussen apps gaat moeizaam, het opstarten van apps verloopt traag, vooral als de interface de ingebouwde Chrome-browser betreft.

Het aanbod van echte televisie-apps is sowieso mager. Er is nog geen filmaanbod. Onwillekeurig bleven we hangen bij YouTube. Het selecteren van diverse kanalen gaat best aardig, maar de beeldkwaliteit loopt achter bij HDTV, dus kijk je liever YouTube op de tablet. Het eigen Entertainment-deel van Sony heeft een (trage) webinterface, geen televisie-interface.

Op zich mag het totale aanbod van Google Play apps aantrekkelijk lijken, maar het gros van de apps is niet geoptimaliseerd voor gebruik op een groot scherm.

Apple schijnt dat beter begrepen te hebben. Zo kunnen op Apple TV geen IOS-apps geïnstalleerd worden. Maar dat maakt het Apple TV niet bepaald tot een veelzijdige mediaspeler. Google TV biedt wat dat betreft meer opties, maar de kijkervaring is minder.

Apparaten als Google TV en Apple TV zijn natuurlijk maar tijdelijk. Wat je wilt, is een volledige integratie van (echte) televisie en een datalaag overheen, iets dat met de nieuwe standaard HbbTV al wel wordt beoogd. Mogelijk biedt ook Apple straks betere mogelijkheden in zijn aanstaande Apple televisie.

De prijs van Sony Google TV ligt rond de tweehonderd euro.

Deel dit bericht

2 Reacties

Bas van der Veeken

Er valt dus nog genoeg te verbeteren. De snelheid lijkt nu dus het grootste probleem te zijn.

Colin

1 goede app op de google tv is in ieder geval http://www.wappzapp.tv maar die gebruikt de tv ook alleen maar als afspeelscherm.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond