Deel dit artikel
-

Hands-on: Netgear Aircard, een rondje WiFi voor iedereen

De Netgear Aircard 785 4G LTE is een mobiele hotspot, waarbij maximaal vijftien apparaten tegelijkertijd via WiFi het internet op kunnen met een 3G/4G-verbinding. Een oplossing die zowel zakelijk als privé van nut kan zijn, zelfs als je er maar één apparaat mee zou verbinden.

De Aircard is ongeveer net zo groot als een smartphone (11cm x 7cm x 1,5cm) en weegt 127 gram, inclusief de li-ion batterij. Klein en licht  dus. Onder deze batterij zit een micro-simkaartslot en deze is simlockvrij.

De batterij is makkelijk te verwijderen en dus ook te vervangen. De opgegeven standby-tijd is 300 uur en gebruikstijd 10 uur. Gemiddeld kwam ik op 60 procent van deze waardes uit. Nog steeds erg netjes, maar een keertje bijladen of het gebruik van een externe batterij was af en toe wel nodig.

Plug & Play

Installatie is vrij simpel. Nadat je een data-simkaart voor 3G of 4G hebt aangebracht, start je de Aircard op, deze creëert gelijk een eigen WiFi-netwerk, waarvan de naam en het wachtwoord vanaf het display zijn te lezen. Op je laptop of op je smartphone (via een speciale app), maak je verbinding met dit netwerk en kun je gelijk allerlei instellingen wijzigen: hoeveel apparaten contact mogen hebben, of er een gastennetwerk moet worden opgezet, of er een datalimiet is, hoe sterk het WiFi-signaal moet zijn en nog wat andere basisinstellingen.

Mobiele hotspot is misschien een te populaire naam, met de Aircard kun je echt een compleet mobiel netwerk opzetten. Portforwarding, UPnP, uitgebreide LAN-instellingen, DHCP-server en verschillende beveiligingsopties. Een lokaal dichtgetimmerd netwerk, als alternatief voor een onbeveiligd open netwerk op een conferentie, is zo opgezet.

Het 1,77-inch LCD-display toont alle info die je in één opslag wilt zien: bovenin de sterkte van het mobiele signaal, soort netwerk (naast 3G/4G ook zoals in mijn geval HSPA), of er data wordt binnengehaald of verstuurd en in de rechterbovenhoek de provider (in mijn geval Three in Engeland). Daaronder berichten, eventuele foutmeldingen en het percentage van de batterij. In het midden wordt getoond hoeveel apparaten er verbinding met de Aircard hebben en de netwerknaam en het wachtwoord (je laat het apparaatje de groep rondgaan en de meesten maken hier snel even een foto van). Het dataverbruik met datum staat extra groot onderin, maar een specifieke weergave kun je beter in de bijhorende app bekijken.

Toepassingen

De meest voor de hand liggende situatie is toch wel een groep mensen die met meerdere apparaten onderweg een internetverbinding nodig heeft. In mijn geval mijn eigen gezin dat tijdens een korte trip naar Londen een aanzienlijke hoeveelheid aan apparatuur meedraagt: drie smartphones, een iPod Touch, twee Nintendo 3DS-en, twee iPads, een Android-tablet, digitale camera en een Chromecast. In het verleden kocht ik een buitenlandbundel op mijn mobiele abonnement en deelde mijn internetverbinding op mijn iPhone als mobiele hotspot. Met 100MB voor vijf euro doe je dat één keer, maar nooit weer. Nu kocht ik voor een paar pond een 4G-SIM-kaart met daarop 2 GB aan data, stopte deze in de Aircard en had letterlijk binnen een paar tellen verbinding en een draadloos netwerk opgezet. Onderling een afspraak gemaakt om ons dataverkeer goed in de gaten te houden en bij de terugreis naar Nederland werden de laatste MB’s opgemaakt met wat online-gaming op de achterbank.

Natuurlijk is deze situatie ook zakelijk te vertalen als je met een stel collega’s in het buitenland op zakenreis bent. Maar ook in je eentje kan dit voordelig uitpakken, één internetverbinding, welk apparaat je ook gebruikt. Zelfs met alleen een smartphone loont het zich de moeite: je hoeft geen dure databundel te gebruiken, internet gaat via de locale simkaart in de Aircard en in je smartphone ben je met je Nederlandse nummer nog gewoon bereikbaar. Maak je gebruik van een laptop, dan kun je deze ook rechtstreeks via de USB-aansluiting koppelen met de Aircard.

Gebruik in buitenland lijkt het meest voor de hand liggend, maar ook in Nederland kan ik meerdere situaties terughalen, waar er geen (gratis) WiFi voor handen was en toch met meerdere apparaten het internet op wilde: een vakantiehuisje zonder WiFi (of extreem traag en prijzig), een hotel met een zwak signaal, een bespreking waarbij men via een afgeschermde internetverbinding het bedrijfsnetwerk wilde benaderen, internet bij oma die zelf nog steeds niet online wil of een back-upverbinding bij een presentatie, waar niets aan het toeval mag worden overgelaten. Er zijn ook nog plekken in Nederland waar geen kabel of ADSL kan worden aangelegd, dan biedt de Aircard uitkomst, het beste in combinatie met de bijhorende cradle die het signaal versterkt en tevens een ethernetaansluiting heeft.

Het batterijverbruik is het enige obstakel. Een volle batterij en intensief gebruik leverde 5 a 6 uur, maar kon ik met een externe batterij met USB-aansluiting tot diep in de nacht verlengen.

De ervaringen met de Aircard waren zeer positief, maar tevens mijn enige ervaringen met een mobiele hotspot. Alternatieven van D-Link en Huawei zijn mij reeds aangeboden en zal ik dan ook zeker in een zelfde situatie gebruiken om een vergelijk te krijgen. Tot die tijd gebruik ik in het buitenland de Aircard met een lokaal datakaartje als aanvulling op mijn telefoonabonnement en kan ik in plaats van een rondje bier, een rondje wifi uitdelen.

De Netgear Aircard 785 4G LTE heeft een adviesprijs van 149,95 euro.

Deel dit bericht

1 Reactie

Ruud

Hallo,

Ik heb een netgear 785. Prima ding. Een probleem: de netgear maakt prima contact met mijn laptop en tablets, maar niet met mijn telefoons. Ligt aan instelling Netgear, want met een Huawei Mifi gaat dat wel goed. Wie kan mij helpen?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond