Deel dit artikel
-

Hands-on: Phablet Apple komt geen moment te laat

Eindelijk: Apple heeft een phablet. Apple-gebruikers hoeven niet meer met schaamrood op de kaken naar Android collega’s te kijken. Emerce kreeg gisteren de zichtexemplaren van de nieuwe iPhone 6 en iPhone 6 Plus mee voor een eerste (snelle) indruk.

CEO Tim Cook stelde een dezer dagen in interview dat Apple al veel eerder iPhones met grote schermen had kunnen uitbrengen, maar men had willen wachten omdat grotere schermen ook een iets ander gebruik inhielden, waarvoor de software moest worden aangepast. Zo reikt de duim niet meer helemaal meer tot aan de bovenhoek van het scherm, wat Apple heeft opgelost met de thuisknop. Twee keer (licht) tappen en het scherm scrolt omlaag.

Toch valt niet te ontkennen dat Apple laat – misschien wel te laat – in de zogenoemde phabletarena is gestapt. Je hoorde steeds vaker iPhone-gebruikers klagen over het toch wel erg kleine scherm en de jaloerse blikken op collega’s met grote Android smartphones spraken boekdelen.

Daarnaast is er nog een opmerkelijke trend gaande die Apple moeilijk kan negeren: steeds meer mobiel webverkeer komt van grote schermen. Logisch, want we doen steeds meer met onze mobiele telefoon. Grotere schermen maken het werk lichter. Had Apple dat vorig jaar niet kunnen bedenken?

Maar Apple heeft het, met de hakken over de sloot, goedgemaakt. Naast het 4,7 inch-model – vergelijkbaar met veel standaard Androidtoestellen in lengte en breedte – is er de 5,5 inch-iPhone 6 Plus, zonder meer de ‘missing link’ tussen Apples iPad Mini en de iPhone.

En die iPhone 6 Plus is dus groot. Denk aan Samsungs Galaxy Note. Om een idee te geven: als je de iPhone 6 rechtop zet (portretmodus) is het exact even hoog als een iPad Mini in landschapsmodus. Qua breedte past de iPhone 6 er iets meer dan twee keer in. We zien Apple eerlijk gezegd geen grotere iPhones maken. Het is alsof je een forse Verkade chocoladereep aan je oor houdt.

De iPhone 6 Plus is zonder meer een oplossing voor mensen waarvan de ogen achteruit gaan, de leesbril hoeft minder vaak op, zeker in combinatie met de zogenoemde zoomfunctie die je kunt instellen bij de configuratie en iconen en tekst groter maakt. Overigens zijn nog lang niet alle apps geoptimaliseerd voor het grotere scherm.

Beide iPhones voelen zwaarder en steviger aan dan de – uiteraard sowieso lichtere – iPhone 5S. Na alle ophef over gebogen iPhones vraag je je in eerlijkheid af hoe mensen in staat zijn geweest om zo’n stevig toestel in hun broekzak te buigen.

Het andere significante verschil zit hem in het (opvallend heldere) scherm. De iPhone 6 heeft dezelfde pixeldichtheid als eerdere retina-iPhones, maar de iPhone Plus heeft 1920 x 1080 beeldpunten, ideaal voor het kijken van 1080p-video’s. De inkijkhoek is dankzij dual-domain pixels ook sterk verbeterd. Apple heeft voor het grotere scherm ook wat extraatjes in het toetsenbord ingebouwd, voor knippen en plakken bijvoorbeeld.

Toch is dat scherm van ondergeschikt belang. De verbeterde batterijduur is samen met de schermgrootte een veel beter argument om een (nieuwe) iPhone aan te schaffen. De plagerige Samsung-video’s waarin je iPhone-gebruikers op vliegvelden gehurkt naast een stopcontact ziet zitten zijn zonder meer herkenbaar. Apple belooft 8 uur gebruik voor de iPhone 6 en 12 uur voor de iPhone 6 Plus, wat in diverse eerste tests ook is bevestigd. De meegeleverde 5 Volt-stroomadapter kun je echter beter omruilen voor een 12V-snellader, want de batterij is groter, dus opladen duurt langer.

Een aantal zaken laten we nu even buiten beschouwing: de betere autofocus voor de ingebouwde camera bijvoorbeeld, nog mooiere slowmotion, de optische beeldstabilisatie in (alleen) de iPhone 6 Plus, een barometer die kan vertellen of je trappen loopt (handig voor sportapps), nog snellere WiFi, een uitgebreidere lijst van 4G-frequenties en inderdaad NFC (nooit gedacht, toch gekregen): allemaal leuk en aardig, maar daar koop je geen iPhone voor.

De hamvraag is eerder deze: ga ik groot of extra groot? En: Is een phablet de ideale vervanger voor een tablet? Kan de iPad Mini in de verkoop?

Dat hangt ervan af: de kleine grote iPhone is gewoon een smartphone, maar dan een maatje groter dan je gewend was. De iPhone Plus 6 is een ideaal toestel voor de consumptie van multimedia, ondanks het monogeluid dat uit de luidsprekers komt.

Maar bedenk wel dat de iPhone 6 Plus een iPhone is en geen iPad. Op een iPad kun je iPhone apps installeren, omgekeerd niet, tenzij ze ‘universeel’ zijn (voor beide geschikt). Voor iPads zijn handige toetsenbordjes, voor de iPhone zijn externe toetsenbordjes vaak te priegelig. Werken op een toetsenbord op een iPad is toch weer iets prettiger.

De iPhone Plus lijkt ons iets te klein voor werk dat je anders op een tablet of laptop zou doen, maar groot genoeg voor multimediavertier: als filmpjes kijken, door foto’s bladeren en foto’s of video maken je ding is, moet je hem op zijn minst eens gaan bekijken bij de Apple dealer. De rest van het iPhone volk-kan intussen rustig aan de 4,7 inch.

Deel dit bericht

2 Reacties

van Deurzen

Is dit niet een wat eenzijdig halleluja voor de iPhone? Ze hebben dit dus goed en ze hebben dat dus goed. Het echte vergelijk in deze mist. Zet ze nou eens echt weg in vergelijking met andere toestellen als de Galaxy’s van deze wereld of bijv een OnePlus One. Dan is het toch bijzonder raar te noemen dat je prijstechnisch 3x zoveel ongeveer moet betalen voor het vergelijkbare? Is dat nou terecht? Tuurlijk een ieder die het wil betalen moet dat vooral doen. Maar even de beide voetjes op de grond en doe normaal… tis enkel een smartphone, geen wereldredder…

Harry

Van Deurzen. Je gaat wel erg makkelijk voorbij aan de voorkeur die mensen hebben voor Android of Apple. Met andere woorden: vergelijken kan wel, maar veel switchers zul je niet tegenkomen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond