Deel dit artikel
-

Hands-on: Samsung Wireless Audio 360

Samsung probeert al een aantal jaar marktaandeel af te snoepen van de bekende namen in de markt voor multiroom speakers. Dit gaat langzaam, want vooral Sonos heeft een grote naamsbekendheid. Maar nu is er de R6…

Samsung lijkt het nu via een nieuwe weg te proberen. Met Wireless Audio 360 WiFi multiroom speakers die je kamer met omnidirectioneel geluid moeten vullen. Dit principe is niet nieuw, maar Samsung is eind 2015 wel met een vernieuwde lijn van deze luidsprekers gekomen, dus vond ik het toch de moeite waard om hier eens in te duiken.

Deze luidsprekers gebruik je niet als set van twee luidsprekers, in elke hoek van de kamer één, maar gewoon midden op tafel in de huiskamer of op het aanrecht in de keuken. Of… op je tuintafel, want één van de 360 modellen, de R6, heeft een ingebouwde accu waardoor je urenlang kunt genieten van 360-round-sound.

Gemak
Sonos wordt geroemd om zijn installatiegemak, kan Samsung hier tegen op? Twee versies van de firmware terug nog niet, maar inmiddels zeker wel. Ik heb zojuist nog een nieuwe speaker aangesloten en dat was een peulenschil.

Het makkelijkste gaat dit via WPS: de betreffende knop hiervoor op je router indrukken en die knop op de speaker. Twintig seconden later is je luidspreker verbonden met je WiFi-netwerk. Vervolgens moet je in de app nog kiezen voor ‘Luidspreker toevoegen’ en ‘You’re good to go’ (indien beiden zich in hetzelfde netwerk bevinden).

Overigens gaat dit met de laatste update van de app gaat nu nóg makkelijker. Zodra er al één speaker in je netwerk geconfigureerd is, kan deze setting worden gebruikt om een nieuwe speaker in te stellen. Dan hoef je niet eens meer de WPS op je router te starten.

Er wordt in veel beschrijvingen gemeld dat indien je twee of meer van deze speakers gebruikt je ook een Samsung Hub nodig hebt. Als je beschikt over een 5GHz WiFi dan is dit apparaatje onnodig en kun je je die 45 euro dus in je zak houden. Meerdere speakers kunnen prima samen op één WiFi-netwerk mits er maar voldoende bandbreedte is. Met een 5ghz is dit bijna altijd wel het geval.

Geluidskwaliteit
Ik ben geen audioexpert en over smaak valt niet te twisten. Ik zal dan ook geen uitgebreid oordeel vellen over de kwaliteit van het geluid, laat staan deze vergelijken met Sonos, Heos en andere systemen. Het geluid uit de R6 klinkt wat mij betreft gewoon heel goed voor het bedoelde gebruik. Op laag volume mis je basniveau. Vooral als je de speaker op de grond plaatst, bijvoorbeeld naast de bank. Maar geplaatst op tafel of op het aanrecht, dus meer op luisterhoogte, klinkt het prima.

360 geluid, kan dat?
Natuurlijk kan dat, en het concept is eigenlijk fantastisch, maar dan wel voor een specifiek doel. Deze speakers gebruik je niet als surround speakers ter aanvulling op je Home Cinemaset en sowieso plaats je ze liever niet in de hoeken van de kamer. Want pal in de hoek geplaatst, geeft het een vervormd geluid. Immers, gaat het geluid dat achteruit tegen de muur kaatst terug de kamer in, maar dan een fractie vertraagd ten opzichte van het geluid wat je direct hoort. Dit voorkom je door de luidsprekers meer centraal, of in ieder geval een stukje van de muur af te plaatsten.

Dat wil ook weer niet zeggen dat je ze nooit samen in een set kunt gebruiken. Je kan ze uitstekend bundelen als één groep (of toevoegen aan een reeds bestaande multiroom groep in je huis) en er eentje plaatsen in je voor- en achterkamer, mits maar niet in de hoek. Op de schoorsteenmantel, ook al is dat pal tegen de muur, gaat ook prima!

Wireless-Audio-360-Speakers

Het geluid is echt 360 graden rond gelijk, door het gebruik van naar onder en boven gerichte speakers gecombineerd met een lens die het geluid gelijkmatig spreidt.

Design: mag het gezien worden?

Samsung R7 wireless audio 360 Multiroom speaker

Nou en of. Juist omdat je deze speakers meer in het zicht plaatst dan de gemiddelde set van twee stereospeakers is het prettig dat ze een bijzonder en wat mij betreft, mooi uiterlijk hebben. Geen hoekige speakers zoals de eerdere M serie van Samsung maar mooi rond gevormde ‘eitjes’ of cilinders.

De ‘app’
Een voordeel van de Samsung multiroomspeakers (alle modellen, dus niet alleen de 360) is dat ze ook Spotify Connect ondersteunen. Daar waar je met bijvoorbeeld de Sonos app afhankelijk bent van de beperkte ingebouwde Spotify-functionaliteit, kun je met de Samsung-app direct streamen vanuit de originele Spotify-app zelf. Zo kun je de volledige functionaliteit van de app zelf gebruiken die je bij Sonos grotendeels moet ontberen.

Verder worden allerlei andere streamingdiensten ondersteund, zoals TuneIn, TIDAL, Deezer en Napster. Rdio is in een recente update verwijderd, want die bestaan niet meer.

Via de app kun je de speakers ook updaten met de laatste firmware. Maar beter is om ‘auto-update’ aan te zetten, hierbij updaten alle speakers zichzelf steeds met de laatste versie van de software, zonder ‘hassle’. De laatste twee updates hebben zich zonder mijn tussenkomst maar ook zonder vastlopers of nodige ‘resets’ plaatsgevonden. Dat werkt dus goed, zoals het hoort.

Nadelen?
Die zijn er natuurlijk. De belangrijkste is wel, dat een speaker midden op tafel toch ook een stroomaansluiting vraagt, dus als permanente oplossing is dat niet mooi. (En een gaatje boren is je tafel is dan ook weer zoiets….)

De uitvoering met accu houdt het 4 tot 6 uur vol zonder snoertje, maar daarna moet íe weer terug aan de oplader. Maar toch kan ik niet wachten tot het straks weer echt BBQ-weer is. Deze vinden bij ons altijd half in de keuken en half in de tuin plaats, met deze Samsung multiroomoplossing integreer je zo de muziek in beide ruimten tot één groot feest.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond