Deel dit artikel
-

Hoe verdient Nintendo aan zijn blockbusterapp Pokémon Go?

Voor Nintendo moet het succes van de vorige week uitgebrachte app Pokémon Go ook als een mokerslag zijn aangekomen. Maandag steeg de koers van het Japanse bedrijf met 25 procent. Het bedrijf is op papier plotsklaps 8 miljard euro rijker. En dat allemaal dankzij een gratis app.

Vrijdag stond de app al op ruim 5 procent van alle Android-telefoons in de VS, terwijl Europa nog moet volgen. Zelfs in Japan is de officiële introductie van Pokémon Go uitgesteld, omdat de servers van ontwikkelaar Niantic de vraag niet aankunnen.

Twee elementen dragen bij aan het succes: het gaat om een spel waarmee in de jaren negentig hele generaties zijn opgegroeid. Daarnaast is het een van de eerste echte augmented reality games. De locatie (GPS) bepaalt waar je in de game zit. Thuiszitten is er niet bij. Je moet er op uit.

Nintendo heeft in het verleden via merchandising al behoorlijk verdiend aan Pokémon. De laatste jaren teerde Nintendo vooral op hardware, met name de Wii. De Wii-rage is echter al enige tijd voorbij en Nintendo had het zwaar. Recentelijk leed het bedrijf 330 miljoen euro verlies.

De eerste mobiele app Miitomo werd eerder dit jaar geen succes, maar Pokémon Go is dat des te meer. Saillant detail: Eigenlijk is de app een jointventure tussen Nintendodochter Pokémon Company en Googles Niantic Inc.

Maar hoe gaan Google en Nintendo hieraan verdienen? Onder meer door hardware te verkopen. Het bedrijf komt met een draagbare Pokémon Go Plus, een soort armband met knop waarmee spelers ‘monsters’ in de game sneller kunnen vangen. Daarnaast met nieuwe software. En er komen nieuwe Pokémon games voor het 3DS game apparaat. Tot slot kun je in het spel geld uitgeven.

Maar eigenlijk kan Nintendo best zonder. Het aandeel Nintendo heeft vermoedelijk al meer ‘opgebracht’ dan alle toekomstige inkomsten samen.

Map_View

Deel dit bericht

6 Reacties

Leon

Max

Ik verwacht juist dat de in-app aankopen uiteindelijk voor de omzet gaan zorgen en de hardware in mindere mate.

Eduard

Niantic is niet van Google: https://techcrunch.com/2015/08/12/niantic-labs-maker-of-ingress-spun-out-as-its-own-company/

Overigens zou ik ‘als een mokerslag’ niet gebruiken in deze context, aangezien deze uitdrukking iets negatiefs impliceert. En de gigantische koersstijging zou ik dat toch niet willen noemen. 😉

Jan Libbenga (Emerce)

Niantic was een interne startup bij Google, onderdeel van Alphabet. Formeel losgekoppeld, maar de joint venture heeft Google en Nintendo als belangrijkste investeerders.

Henk

Hoezo zijn ze aantal miljard rijker? Beurswaarde is wat aandeelhouders als waarde aan het bedrijf hangen, niet het vermogen van het bedrijf zelf.

Jordie

Nintendo kan zelf ook aandelen op de markt brengen die nu meer per aandeel opleveren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond