Deel dit artikel
-

‘Holland Venture beste participatiemaatschappij’

De bedrijven waarin Holland Venture een belang heeft zijn erg blij met hun geldschieter, want deze scoort een 9 in een tevredenheidsonderzoek naar participatiemaatschappijen dat het NIPO uitvoerde in opdracht van BiZZ en Alex Van Groningen Corporate & Finance . Gemiddeld scoorden de participatiemaatschappijen een 7,3. Het geplaagde Twinning krijgt weer forse kritiek, maar scoort toch een 6,7 gemiddeld.

Het NIPO benaderde voor het tweede achtereenvolgende jaar 1000 ondernemers met de vraag hoe tevreden ze zijn met hun participatiemaatschappij. Slechts 100 ondernemers wilden een uitgebreide vragenlijst beantwoorden. Het gesloten venture capital-wereldje wilde ook niet echt meewerken, volgens de onderzoekers. Door de beperkte deelname zijn de cijfers dus niet heel sterk onderbouwd. Het onderzoek zegt ook niets over het rendement dat de participatiemaatschappijen hebben behaald, wat net zo belangrijk is.

Hoewel het een onderzoek betreft naar alle soorten bedrijven, is het duidelijk dat internetbedrijfjes de overhand hebben. 39% van de ondernemers ziet zichzelf als internetbedrijf. Er is dan ook gevraagd naar rapportcijfers voor speciale internet-fondsen, door de onderzoekers 'smart money' genoemd. Het veelgeplaagde Twinning scoorde hierbij een 7. Anderen boven de 6 waren: HAL (8,5), Stimulans (8,5), Nesbic (8), Gilde (7,8), 3i (7,5) en Newconomy (6,5). Onvoldoende scoorden ABN AMRO (4,7), Liof en Parnib (4), Bom (3) en APM (1,5).

Twinning kwam er, net als ABN AMRO, slecht vanaf bij de vraag of de participatiemaatschappij ook achter het bedrijf blijft staan in zware tijden. De klanten van Twinning zijn volgens de onderzoekers 'ronduit ontevreden' over de steun in moeilijke tijden en delen voor dit onderdeel gemiddeld een 3,3 uit aan de overheidsincubator. In een toelichting zegt onderzoeker Klaas van den Berg dat er 5 bedrijven zijn geweest die zich hebben uitgeproken over Twinning.

De hele Top 20:

1 Holland Venture 9,0
2 Stimulans 8,7
3 Wadinko 8,2
4 3i 7,7
5 Gilde 7,7
6 Residentie 7,7
7 HAL 7,6
8 Parnib 7,4
9 Newconomy 7,4
10 NPM 7,3
11 Nom 7,2
12 APM 7,2
13 ABN AMRO 6,9
14 BOM 6,8
15 Twinning 6,7
16 Nesbic 6,7
17 Liof 6,7
18 Alpinvest 6,6
19 GOM 6,2
20 Paribas 6,2

Het NIPO zegt deze Top 20 samen te stellen op basis van die vragen waarvan ondernemers zeggen dat ze belangrijk zijn. De antwoorden op die 7 belangrijke vragen bepalen de eindscore in de TOP 20. "Daarbij moet opgemerkt worden dat het om 100 waarnemingen gaat. Een partij kan net het geluk of pech hebben hoger of lager uit te komen omdat nou net de juiste of verkeerde bedrijven gesproken zijn. Toch vertegenwoordigt deze top de mening van 100 ondernemers en hebben de resultaten van het onderzoek een sterke correlatie met de uitslag van vorig jaar. "

Deel dit bericht

2 Reacties

Frank Hoen

It remains a peoples business.Uit eigen ervaring ken ik enkele van de genoemde VCs vrij goed. Wat me altijd opvalt, eigenlijk niet tot mijn verrassing, is dat als de deal eenmaal rond is, de belangrijkste schakel tussen ondernemer en VC de accountmanager is. Heb je net de verkeerde, of iemand met te weinig ervaring en beslissingbevoegdheid, dan heb je een probleem.Het zou dus best wel kunnen dat hierdoor de beoordelingscijfers van dezelfde VC sterk zouden kunnen variëren. 

WI

Ik ben blij dat er eens een keer een onderzoek plaatsvindt vanuit ondernemersperspectief. Ik heb zelf als internetondernemer veelvuldig contact gehad met VC's en de uitslag van het onderzoek verbaasd mij dan ook geenszins. Wat mij echter wel verbaasd heeft aan het onderzoek is de terughoudendheid waarmee de VC's hun medewerking hebben verleend. Zijn de VC's soms bang voor zelfkritiek? Van 'durfkapitalisten' is er volgens mij dan ook vaak geen sprake. Ik ben benieuwd welke VC's er wel hun medewerking hebben verleend. M.a.w. wie zijn de echte durfkapitalisten en wie de laffe hazen. Een ondernemer wil namelijk in zee met die VC, die tegen zelfkritiek kan en niet met een bedrijf dat bij een beetje kritiek zijn kop in het zand steekt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond