Deel dit artikel
-

Honderden aanvragen voor generieke top level domeinnamen

Over tien dagen sluit de aanmeldtermijn voor nieuwe generieke internetdomeinnamen als .klm, .data en bijvoorbeeld .volendam. Verstrekker ICANN raadt bedrijven en instanties aan dit proces te volgen om te voorkomen dat er merkrechten worden geschonden.

De mondiale baas van internetdomeinnamen ICANN ontving 290 inschrijvingen voor het nieuwe soort top level domeinen dat zal worden uitgegeven. Welke namen zijn aangemeld, is nog niet bekend. Die lijst verschijnt op 1 mei.

Dan, over anderhalve maand, kunnen merkeigenaren kijken of er aanvragen zijn die mogelijk inbreuk maken op hun intellectueel eigendom. Juristen kunnen dan ook hun formele bezwaar kenbaar maken tegen het verstrekken van het aangevraagde generieke top level domein (gTLD). ICANN zegt, dat het heldere procedures heeft om bezwaren te verwerken.

Directeur Rod Beckstrom van de domeinnamenverstrekker zegt dat er een tweede ronde komt waarbij instanties een generiek TLD kunnen aanvragen. Wanneer die procedure plaatsvindt, weet hij nog niet.

De aanvraagprocedure voor generieke TLD’s begon in januari. Deze staat toe dat instanties ieder denkbare domeinextensie kunnen laten maken. De luchtvaartmaatschappij zou .klm laten creëren, de hoofdstad zou voor .berlin kunnen gaan en de wereldgezondheidsorganisatie kan sites laten maken onder TLD’s als .hiv, .tbc of .virus.

De mondiale domeinenbaas waarschuwt goudzoekers dat deze nieuwe mogelijkheid veel investeringen en verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Een TLD is geen domein, maar een stelsel van domeinnamen. De organisatie die .rdam zou verwerven, moet zaken als aanvraag, toewijzing, verstrekking en vernieuwing van alle op Rotterdam georiënteerde domeinnamen regelen.

Er zijn geen restricties aan het soort extensies dat kan worden aangevraagd. .Data zou kunnen worden aangewend om machines met elkaar te laten spreken. Een bedrijf als Virgin zou zijn naam kunnen gebruiken om de hele waaier met diensten onder een vlag te brengen en steden kunnen het generieke TLD (gTLD) om een vergelijkbare, maar geografische reden inzetten.

Foto: Joi Ito (cc)

Deel dit bericht

4 Reacties

Robert

Komt er nog een tweede inschrijfronde?

Wil

Iedereen wacht op de lijst van aangevraagde TLD’s en beslist dan of het zin heeft om in de tweede ronde (en er zullen er nog meer volgen in de komende jaren) mee te doen.
Generieke domeinnamen (.money .car etc.) zullen voor de internetmarkt interessanter worden dan de geografische (.ams voor Amsterdam?) of de merknamen (.IBM).
Het zal een boost geven aan de .NU domeinnamen die nu al als generieke TLD door Google behandeld worden (zoek op “vertalen engels”)
.NU zegt het al: Weg.NU gaat over lastminutes terwijl Weg.nl alleen nog met weg in Nederland zal worden geassocieerd.

Vertaalbureau

Iets zegt mij dat dit een enorme grote bende gaat worden. Al was het maar omdat het beheer van een TLD iets heel anders is dan het beheer van een enkele SLD. Ook betekenen woorden in de ene taal iets anders dan in de andere. Om bij bovengenoemd voorbeeld te blijven dat met vertalen te maken heeft, mijn eigen vakgebied: ‘translator’ is in het Engelse natuurlijk ‘vertaler’. Maar dezelfde term wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld in Zweden een beëdigde vertaler aan te duiden. En dat is weer nét even iets anders. Ik heb er een hard hoofd in dat Google dat allemaal met mooie rankings gaat belonen straks. Die zijn steeds meer op zoek naar werkelijk goede informatie en leunen steeds minder op dingen als domeinnamen die jan-en-alleman maar vast kan leggen. Nee, die tijd is voorbij.

Wil

Domeinnamen blijven belangrijk omdat Google niet voldoende is. Als dat wel zo zou zijn zouden er geen advertenties van bijv. Bol.com op TV etc. te vinden zijn. De meeste internetmarketeers denken nog steeds dat buiten internet je geen klanten kunt werven. Praat maar eens met Kleertjes.com die weten wel beter. Hun klanten komen via hun klanten die anderen tegenkomen en dan enthousiast vertellen waar zij hun babykleertjes kopen. En dan thuiskomen en onthouden dat de site Kleertjes.com heet kan wel maar andere domeinnamen niet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond