Deel dit artikel
-

HUB Uitgevers vraagt faillissement aan

Uitgeverij van computerbladen HUB Uitgevers, bekend van Power Unlimited, Computer Idee, PC-Active en PCM, heeft maandag het faillissement aangevraagd. Met de curator worden de mogelijkheden van een doorstart bekeken. 

Het faillissement wordt vermoedelijk dinsdag uitgesproken, zo weet (online rivaal) Tweakers te melden. Mogelijk wordt het voltallige personeel ontslag aangezegd.

Precies een jaar geleden moest de Haarlemse uitgever al eens fors reorganiseren. Er verdwenen toen 35 van de 161 arbeidsplaatsen. Vooral Computer Idee en PCM werden geraakt. De redacties van beide bladen werden flink uitgedund; bij PCM verdween zelfs de volledige redactie. Wel bleven de titels met freelancers voortbestaan.

HUB-directeur Paul Molenaar – sinds 2011 ook aandeelhouder – gaf destijds toe dat er veel online concurrentie was, waardoor er minder bladen werden verkocht. Recentelijk waren er nog plannen voor een nieuwe sterkere online nieuwsredactie.

Oprichter Wouter Hendrikse was in 2012, enkele maanden voor de eerste reorganisatie, nog optimistisch over de toekomst. ‘Dit is de zoveelste crisis die ik nu meemaak en ik denk vooral: veel slechter kan het niet gaan. Ik geloof overigens niet dat het ooit nog zo wordt als vroeger. In 2006, 2007, 2008 klotste het geld in medialand echt over de plinten. Maar het mooie is, door de afname zie je uitgeverijen creatiever worden. Dat geldt ook voor ons. Alleen met de blaadjes hadden we het nooit gered. Uitgesloten. Je moet tegenwoordig veel meer in multimediale concepten denken. In die zin wordt print meer en meer een luxe-artikel. Maar vergis je niet: nog steeds zijn traditionele tijdschriften heel gewenst. Vraag maar aan Sanoma hoe goed hun I-pad magazines lopen. Niet dus. Mensen willen wat in hun handen houden.’

Een doorstart met alle tijdschriften is niet zeker. De kans dat de titels door andere uitgeverijen wordt gekocht, is niet erg groot. De grootste concurrent is IDG, bekend van Webwereld, Computer!Totaal, Zoom.nl, Tips&Trucs, iPhone Magazine, iPad Magazine en Macworld.

Deel dit bericht

4 Reacties

frank klous

sterkte allemaal weer daar !!!!

Ton van der Reijken

Voor al onze vrienden bij HUB, toi toi toi ! We zullen jullie missen. Dank voor de goede samenwerking in de jaren.

Met vriendelijke groet,
Ton van der Reijken

Jan Libbenga (Redactie Emerce)

In de loop van de ochtend komt HUB met een verklaring, hebben we begrepen.

Gert-Jan

Mag duidelijk zijn dat we niet in een crisis zitten, maar in een niet terugkerende ontwikkeling waarin alles online is.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond